Je hypotheek na de woonbonus: zijn er nog fiscale voordelen?

De woonbonus werd ingevoerd in 2005 en had als doel een hypothecaire lening aantrekkelijker te maken voor wie een woning koopt, bouwt of verbouwt. Dankzij de woonbonus kon een deel van de hypotheekkosten van de belastingen worden afgetrokken.


Wat als je je al een hypothecaire lening hebt lopen?


De afschaffing geldt alleen voor nieuwe kredieten. Wie voor 01/01/2020 startte met het afbetalen van de woonlening en in het bezit is van de notariële akte, kan van het fiscale voordeel van de woonbonus blijven genieten. Enkel voor wie na deze datum een hypothecair krediet opnam, verdwijnt dit voordeel.


Wat als ik mijn bestaande lening wil aanpassen?


Wil je je huidige lening herfinancieren? Dan wordt er naar de startdatum van de oorspronkelijke lening gekeken. Dateert die van voor 2020, dan blijft de woonbonus van tel. Wie een deel van het al terugbetaalde krediet terug wil opnemen, heeft minder geluk. Dat wordt als een nieuwe lening beschouwd en valt dus niet meer onder de woonbonus.


Is een hypothecaire lening dan nog wel fiscaal voordelig?


Toch wel. De Vlaamse regering heeft de woonbonus vervangen door lagere registratiekosten. Wie een woning koopt, en op dat moment nog geen huis of appartement bezit, betaalt 6% belasting op die aankoop (‘registratierechten’ of ‘verkooprechten’), in plaats van 7%. Beslis je om binnen de 5 jaar na die aankoop je woning te verbouwen en zo energiezuiniger te maken? Dan hoef je maar 5% te betalen, op voorwaarde dat je een EPC-attest hebt dat deze verbetering aantoont.


Voor wie is het afschaffen van de woonbonus vooral nadelig?


De echte dupes van de afschaffing van de woonbonus, zijn mensen die voor een nieuwbouwwoning kiezen. Terwijl deze groep vroeger ook kon genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus, komen ze nu niet in aanmerking voor de verlaagde registratierechten. Ook wie al eigenaar van een pand is en een gezinswoning wil kopen, heeft geen recht op verlaging en betaalt hiervoor 10% verkooprechten.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons