Je huis veilig maken voor kinderen in 5 stappen

Een ongeval in huis is sneller gebeurd dan je denkt. Meestal wordt het pas echt gevaarlijk als er kinderen zijn. Met deze 5 tips zetten we je op weg naar een kindveilig huis.

Je zou denken dat kinderen thuis het veiligst zijn. Huiselijke ongevallen blijven echter de belangrijkste oorzaak van trauma’s en sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar. Hoewel ouders deze tips maar best zorgvuldig opvolgen als de baby er is, moeten ze niet vergeten worden als je kind wat ouder is. Maar waar moet je nu juist rekening mee houden?

1. Opgeruimd = veilig
Zorg er bovenal voor dat het huis opgeruimd is. Natuurlijk denken we eraan om gevaarlijke of scherpe producten uit het bereik van kinderen te houden in hoge of veilige kasten, maar ‘gewone’ rondslingerende rommel vormt evengoed een risico. Laat dus geen speelgoed of andere voorwerpen op de vloer liggen.

2. Sluit de deuren en beveilig de ramen
Dat klinkt logisch, maar vergeet ook niet om binnendeuren te sluiten. Zo kan je voorkomen dat je kind aan je waakzaamheid ontsnapt, maar bijvoorbeeld ook dat er vingers tussen de deur gekneld raken. Moeten er bepaalde deuren open blijven, installeer dan deurstoppen. Besteed ook aandacht aan de ramen, met indien mogelijk de installatie van vergrendelingssystemen (vooral op de eerste verdieping) en grote schuiframen die de vingers kunnen opvangen.

3. Accessoires!
Akkoord, kleine veiligheidsaccessoires die in de winkel te vinden zijn, doen je huis niet bepaald trendy ogen maar dat mag met kinderen geen argument wezen. Aarzel dus niet om de hoek van de salontafel, de stopcontacten enzovoort te beveiligen. Denk daarnaast ook aan een antislipmat voor in de badkuip, om nog maar te zwijgen van het essentiële traphekje.

4. Keuken = gevarenzone!
Kies voor een ovendeur die koud blijft, gebruik eerst de achterste kookplaten en richt de handgrepen van de potten en pannen naar achteren. En zo kunnen we natuurlijk nog even doorgaan. Over het algemeen houd je kinderen gewoon best weg uit de keuken.

5. Beperk je niet tot ‘verbieden’
Een laatste gouden raad: als kinderen ergens niet aan mogen komen, wat zeker voor keukenspullen geldt, verbied het dan niet alleen maar leg ook uit waarom en wat de risico’s zijn. Kinderen hebben snel het gevoel verkeerd begrepen te zijn en da’s lang niet altijd onterecht.

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons