Je gevel zandstralen, een goed idee?

Je gevel zandstralen is een vrij agressieve manier van reinigen. Je gebruikt het dan ook voor zware vervuiling zoals roetaanslag of graffiti. Er wordt dan water gemengd met een soort zand. Met behulp van een zandstraler, een speciale drukreiniger, polijst je de muren als het ware. Door de wrijving met het zand komt het vuil van de gevel los.

Naast zandstralen kun je ook nevelstralen. Dat is een andere vorm van gevelrenovatie. Nevelstralen is minder agressief en daardoor geschikt voor minder harde oppervlakken. Nog een ander type van gevelrenovatie voor matig tot zwaar vervuilde gevels is vochtstralen. In dat geval wordt een mengeling van water met zand, kalk of glasparels gebruikt. Het is iets milder dan zandstralen.

Voordelen

  • Dankzij zandstralen krijg je nagenoeg alle soorten vuil van je gevel. Zelfs hardnekkig vuil zoals roetplekken, mos, roest, verf of graffiti.
  • Als je je gevel wilt renoveren is zandstralen een van de meest effectieve vormen. Het resultaat is beter dan nevelstralen of chemisch reinigen.
  • Voor niet zo heel veel geld (reken op zo’n 15 euro per vierkante meter) ziet je gevel er nagenoeg als nieuw uit.
  • De reinigingstechniek maakt de originele kleur van je gevel opnieuw zichtbaar.

Nadelen

  • Er is wel wat voorbereiding nodig als je een gevel wilt zandstralen. Zo moet je het glas, het schrijnwerk en de ondergrond optimaal beschermen. Daar kruipt flink wat tijd in.
  • De kans op beschadigingen bestaat. Gebarsten gevelstenen kunnen doorbarsten en losse voegen kunnen tussen de gevelstenen vallen.
  • Het is geen sinecure om het zelf te doen. Huur daarom een vakman in. Zo ben je zeker dat het resultaat mooi is.
  • Als je gaat zandstralen, hoort de hele buurt dat. Licht je buren op voorhand even in.
  • Niet alle soorten gevels zijn geschikt om te laten zandstralen. Poreuze stenen komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.

Zandstralen is niet eenvoudig. We raden daarom aan om een beroep te doen op een ervaren vakman. Adviseer je op voorhand, vergelijk diverse offertes op en vraag referenties op. Als het werk kwalitatief uitgevoerd wordt, heb je jaren plezier van een nagenoeg nieuwe gevel!

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons