Is nieuwbouw binnenkort onbetaalbaar?

Eigenaarschap: belangrijk of niet?

Is het nog belangrijk om je eigen huis te hebben? Volgens 47% van de ondervraagde vastgoedprofessionals hebben vooral jongere woningeigenaars andere prioriteiten. De kopers zelf denken daar anders over. Amper 19% van hen verwacht dat het belang van een eigen woning in de toekomst afneemt. 55% denkt dat eigenaarschap even belangrijk blijft, 26% is er van overtuigd dat het in de toekomst nog belangrijker zal zijn dan vandaag.


Dure bouwgrond, hogere bouwkost

Waarom een nieuwe woning minder betaalbaar wordt? Niet alleen door de prijs van je bouwgrond, maar ook de steeds strengere energienormen die je bouwkost verhogen. 69% van de vastgoedprofessionals is er van overtuigd dat een passiefwoning minstens 20% meer kost dan eentje die alleen aan de minimumnormen voldoet. Dat terwijl 7% van de ondervraagde kopers met het budget voor een nieuwe woning bereid is om 20% of meer te betalen voor een passiefwoning.


Moeten we kleiner gaan wonen?

Wat de verminderde betaalbaarheid voor jou betekent? Volgens de ondervraagde vastgoedprofessionals moeten we in de toekomst vooral kleiner gaan wonen. Een deel van de kopers kan zich daarin vinden, zolang scholen, winkels en andere voorzieningen op minder dan tien minuten van huis liggen. 13% is bereid om 20% van zijn woonoppervlakte in te leveren, 8% van de ondervraagden kan leven met 30% minder plaats.


Is technologie de oplossing?

Maar de vastgoedsector ziet ook een lichtpunt, namelijk het gebruik van nieuwe technologieën. 77% van de ondervraagde professionals denkt dat 3D-printers de komende vijf jaar een belangrijke rol gaan spelen. Ook technologieën als Building Information Modelling (BIM) moeten het bouwproces productiever en efficiënter maken, de kosten drukken en de ecologische voetafdruk van de bouwsector verkleinen. Voorlopig past een groot deel van de bouwsector die technieken nog niet toe.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons