Is nieuwbouw binnenkort onbetaalbaar?

Eigenaarschap: belangrijk of niet?

Is het nog belangrijk om je eigen huis te hebben? Volgens 47% van de ondervraagde vastgoedprofessionals hebben vooral jongere woningeigenaars andere prioriteiten. De kopers zelf denken daar anders over. Amper 19% van hen verwacht dat het belang van een eigen woning in de toekomst afneemt. 55% denkt dat eigenaarschap even belangrijk blijft, 26% is er van overtuigd dat het in de toekomst nog belangrijker zal zijn dan vandaag.


Dure bouwgrond, hogere bouwkost

Waarom een nieuwe woning minder betaalbaar wordt? Niet alleen door de prijs van je bouwgrond, maar ook de steeds strengere energienormen die je bouwkost verhogen. 69% van de vastgoedprofessionals is er van overtuigd dat een passiefwoning minstens 20% meer kost dan eentje die alleen aan de minimumnormen voldoet. Dat terwijl 7% van de ondervraagde kopers met het budget voor een nieuwe woning bereid is om 20% of meer te betalen voor een passiefwoning.


Moeten we kleiner gaan wonen?

Wat de verminderde betaalbaarheid voor jou betekent? Volgens de ondervraagde vastgoedprofessionals moeten we in de toekomst vooral kleiner gaan wonen. Een deel van de kopers kan zich daarin vinden, zolang scholen, winkels en andere voorzieningen op minder dan tien minuten van huis liggen. 13% is bereid om 20% van zijn woonoppervlakte in te leveren, 8% van de ondervraagden kan leven met 30% minder plaats.


Is technologie de oplossing?

Maar de vastgoedsector ziet ook een lichtpunt, namelijk het gebruik van nieuwe technologieën. 77% van de ondervraagde professionals denkt dat 3D-printers de komende vijf jaar een belangrijke rol gaan spelen. Ook technologieën als Building Information Modelling (BIM) moeten het bouwproces productiever en efficiënter maken, de kosten drukken en de ecologische voetafdruk van de bouwsector verkleinen. Voorlopig past een groot deel van de bouwsector die technieken nog niet toe.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons