Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Meer dan 7 op de 10 Belgen hebben een huis. Een cijfer dat zeer interessant is en dat ongetwijfeld alleen maar zal toenemen, want 25% van de Belgen die een hypotheek afsluiten, zijn jonger dan 30 jaar en hun aantal blijft stijgen… Ondervraagd door Le Soir, geeft Axa echter aan dat “het in sommige gevallen in het belang van de persoon is om te blijven huren. Als ze een zeer lage huur hebben, geen eigen vermogen hebben of niet weten hoe ze moeten sparen, is het interessanter om te huren omdat ze te veel zullen betalen in vergelijking met hun vermogen om terug te betalen”. Het klopt ook dat de prijs van huizen sneller stijgen dan de huurprijzen…

Huren zou interessant zijn als bijvoorbeeld het te kopen bedrag wordt geïnvesteerd in “risico-equivalente roerende activa”. Het diversifiëren van de beleggingen kan ook een interessante optie zijn, terwijl bij de aankoop van een huis “al het eigen vermogen op dezelfde plaats wordt belegd”.

Een klassieke fout

Het vergelijken van een maandelijkse betaling met de huur is een vergissing. Bij Axa herinneren ze je eraan dat een maandelijkse afbetaling van een lening “slechts overeenkomt met het geleende kapitaal en de rente, maar niet met het deel van het eigen vermogen van de eigenaar dat door de eigenaar is geïnvesteerd”.

De beslissing blijft zeer complex: als de huurder zich niet blootstelt aan de kosten van onderhoud of restauratie van het onroerend goed, profiteert hij ook niet van eventuele fiscale voordelen die verbonden zijn aan de hypothecaire lening (afhankelijk van de regio). De baksteen blijft een veilige investering, waarvan het rendement mogelijk lager lijkt dan dat van sommige aandelen, maar waarvan het risico zeer laag is.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer

Welke kosten mag een verhuurder doorrekenen aan de huurder?

Huur of verhuur je een woning, dan spreek je met de andere partij af welke kosten er precies in je huurcontract komen te staan. De vaste huurprijs is een zekerheid, maar wat met de kosten van bijvoorbeeld verbruik en onderhoud? Mag de verhuurder zomaar alles doorrekenen of zijn er regeltjes waaraan ze zich moeten houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons