Is jouw woning vorstklaar?

Waterleidingen en watermeter

Water zet uit als het bevriest. Leidingen en koppelstukken die blootgesteld worden aan vriestemperaturen kunnen barsten en lekken veroorzaken. Die schade is vaak pas zichtbaar eenmaal het dooit, dus je doet er goed aan om op voorhand maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Vooral leidingen die zich buiten de geïsoleerde woningschil bevinden, lopen risico. Denk aan buitenkranen en waterleidingen in de kelder, garage en zolder.

Hoe bescherm ik mijn waterleiding?

Draai de watertoevoer dicht en laat alle kranen leeglopen. Als de leidingen leeg zijn, kan het uitzettend water geen schade berokkenen. Je kan de leidingen extra beschermen met isolerend materiaal. Gebruik geen sjaals of dekens, want die bevriezen ook als ze vochtig worden. Wel aan te raden is een warmtelint. Die kan je ook met thermostaat kopen, dat is net iets zuiniger.  Doe hetzelfde met je watermeter als die zich in een koude ruimte of tegen een koude buitenmuur bevindt.

Wat als de leiding toch bevriest?

Controleer even bij de buren of zij wel nog stromend water hebben. Als dat zo is, dan zijn jouw leidingen wellicht bevroren. Controleer eerst en vooral of je ergens een lek of barst ziet in de leidingen. Als dat zo is, contacteer je best meteen een loodgieter. Geen lek te zien? Ontdooi de leiding met een matige warmtebron, zoals een doek in warm water of een haardroger. Een te intense warmtebron kan de leidingen ook doen barsten. Vertrek van de verstopte kraan en werk naar de hoofdkraan toe.

Hou de vrieskou buiten

Is je woning niet goed geïsoleerd? Schakel de verwarming nooit helemaal uit, laat binnendeuren open zodat warme lucht kan circuleren. Ook als je het huis voor enkele dagen verlaat, schakel je de verwarming best nooit helemaal uit. Belangrijk is ook om je ruimtes af en toe te verluchten. In de winter verwarmen we veel en vergeten we vaak te verluchten omdat de woning snel afkoelt. Weet echter dat droge, verse lucht niet alleen gezonder is, maar ook sneller terug opwarmt. Een kwartier per dag volstaat om te verluchten. Als je een ventilatiesysteem hebt, dan hoef je uiteraard je raam niet open te zetten.

Maak je dak en dakgoten vrij

Maak je dakgoten en daken vrij. Als er een langere periode van vorst komt, kunnen lagen ijs en sneeuw een ‘dam’ vormen en water blokkeren. Slechte waterafvoer kan op zijn beurt voor doorsijpelend water of waterschade zorgen. Ook een plat dak kan een risico zijn als er heel veel sneeuw valt.

Bescherm planten

Maak ook je tuin winterklaar. Planten kunnen afzien als het begint te vriezen. De eenvoudigste oplossing is om je planten in potten en bakken binnen te zetten. Heb je daar geen plaats voor, dan kan je grote planten inpakken met een vliesdoek. Bedek de wortels met stro, humus of bladeren. De potten die buiten blijven staan, moeten onderaan gaatjes hebben. Zo kan er geen stilstaand water bevriezen in de pot.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons