Is investeren in een vakantiewoning nog interessant en betaalbaar?

De vakantiewoning als alternatieve investering

De zomerse temperaturen van de voorbije dag doen ons steeds sterker verlangen naar vakantie. De ene droomt van een actieve vakantie in de bergen, terwijl anderen meer genieten van zalig niets doen aan zee, of liever op stap gaan in een wereldstad. Maar het voornaamste; er even tussenuit zijn. 

Is investeren in een vakantiewoning nog interessant en betaalbaar?Tenzij u de voorbije jaren niet op onze planeet bent geweest, weet u dat sparen zo goed als niets meer opbrengt en investeren tegenwoordig heel wat risico met zich meebrengt. Maar als er 1 manier van investeren is die, mits het juiste advies en kennis, heel wat zekerheid biedt, is het vastgoed.

Gaan we nog graag op vakantie? En wat zijn de populaire vakantiebestemmingen?
Ondanks het twijfelachtige economische klimaat blijft de Belg graag op vakantie gaan. De vakanties zijn wel vaker minder ver, minder lang of buiten de schoolperiodes, maar de Belg zal op vakantie gaan. Maar naar waar? Op de eerste plaats komt de grote klassieker Frankrijk als populairste bestemming voor Belgische vakantiegangers, gevolgd door de Belgische kust en Ardennen voor kortere verblijven. Voor verdere vakanties kiezen we vaak voor Spanje, Italië, Griekenland en de gebieden rond de Middellandse zee. In opmars zijn: Slovenië, Kroatië, Macedonië…

De voordelen van een eigen vakantiewoning
We zijn het ongetwijfeld allemaal wel ooit tegengekomen; de plaats waar we ons goed voelen en heel ons leven zouden kunnen blijven. Waarom er niet je tweede woonplaats van maken en er een stekje kopen?

Eerst en vooral heb je een ‘thuis’ terwijl je er toch tussenuit bent. Alleen daarvoor al loont het de moeite. Ten tweede kan de woning verhuurd worden terwijl je er zelf niet van kan genieten. Dit betaalt al een mooi deel van je investering terug. En ten derde, zeker niet onbelangrijk, houdt vastgoed zijn waarde op lange termijn. De kans is in ieder geval groter dat uw investering zijn waarde behoudt (of zelfs stijgt) dan dat je geld op de bank iets opbrengt.

Nu of nooit, welke landen zijn het interessantste?
Mensen die goedkoop willen investeren in een vakantiewoning denken gemakkelijk aan Spanje. Maar wie veilig wil beleggen en snel winst wil halen, kiest best voor Miami. En hier zijn 5 goede redenen voor: - In de VS zijn de vastgoedprijzen 35% teruggevallen sinds eind 2007. Net zoals in Spanje. - In tegenstelling tot Spanje, blijft de vastgoedmarkt in de VS zich herstellen en worden er de komende jaren weer prijsstijgingen verwacht. - De Euro staat nog steeds sterk t.o.v. de Dollar. Wat maakt dat de Europese koopkracht groter is. Bovendien kun je bij herverkoop in dollar handelen of omschakelen naar euro indien die wisselkoers gunstiger is. - In de VS zijn vooral de eigenaars goed beschermd. Bovendien is het beroep vastgoedmakelaar of ‘closing agent’ (advocaat die dienstdoet als notaris) strikt gereglementeerd. - Het is in de VS heel gemakkelijk om een woning van goede kwaliteit te verhuren. Sinds de crisis vinden Amerikanen moeilijk kredieten waardoor de vraag naar, en dus de prijs van, huurwoningen stijgt.

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons