Is een huis met 4 slaapkamers nog steeds uitzonderlijk?  

Een belangrijk criterium bij de zoektocht naar een huis is het aantal slaapkamers. Twee of drie slaapkamers is vrij gebruikelijk, maar wie een kroostrijk gezin heeft, kan misschien behoefte hebben aan nóg meer slaapruimte. Wie een huis met 4 slaapkamers wil, zal dieper in zijn buidel moeten tasten óf creatief uit de hoek moeten komen, door bijvoorbeeld een kamer te delen of splitsen.

Hoe meer slaapkamers, hoe duurder
Uit een analyse van ruim 20.000 woningen vorig jaar concludeerde onderzoeker Roel Helgers van de KU Leuven dat een extra slaapkamer een woning gemiddeld 4 procent duurder maakt. Een derde slaapkamer zorgt voor de grootste extra waarde: een huis met drie slaapkamers is 6,9 procent duurder dan een vergelijkbare woning met twee slaapkamers.

Voor een huis met vier slaapkamers betaal je niet alleen nóg meer, een eenvoudige zoekopdracht op een immosite zal je ook aantonen dat zulke woningen niet zo makkelijk te vinden zijn.

Trend: kleiner wonen
Vastgoedspecialisten zijn het erover eens dat kleiner wonen tegenwoordig een trend is. Gezinnen zijn over het algemeen minder kroostrijk dan vroeger en jonge mensen kiezen vaak bewust voor een kleinere woning in een stedelijke omgeving.

Toch kan het soms handig zijn om in een huis met vier slaapkamers of meer te wonen. Zo zijn er heel wat nieuw samengestelde gezinnen van wie de partners om de paar weken elk hun respectievelijke kinderen op bezoek krijgen. Ook zijn er koppels die bijvoorbeeld om medische redenen liever apart slapen.

Alternatieven voor een vierde slaapkamer
Vraag jezelf af of je effectief nood hebt aan een huis met vier slaapkamers of een huis met vier slaapplaatsen. Heb je al nagedacht over deze mogelijkheden? - Een slaapkamer met meerdere bedden. Kinderen vinden het vaak zelfs leuk om samen te slapen, bijvoorbeeld in een stapelbed.
- Een kamer die je in tweeën deelt, bijvoorbeeld met een schuifwand of een gordijn.
- Een slaapzetel die je makkelijk en snel tot een bed omtovert.
- Een een hobby- of studeerkamer die ook als slaapkamer dienstdoet.


Bron:
Bouw&Wonen Ook kun je ervoor kiezen om te verbouwen om zo een extra slaapkamer te creëren. Misschien kun je je zolder wel tot een vierde slaapkamer ombouwen? 

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons