Is een gratis schatting van je woning een goed idee?

De correcte waarde inschatten

De effectieve waarde van je woning is altijd subjectief. De markt evolueert voortdurend, wensen veranderen en ook emotie en gevoel speelt een belangrijke rol. Heel wat factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van je woning en dat valt allemaal moeilijk te vatten in één bedrag. Ervaring en kennis van de immomarkt en regio is dan ook noodzakelijk om tot een correcte en realistische waarde te komen.

De onafhankelijke expert

Zowel makelaars, architecten, landmeters en zelfs notarissen voeren waardebepalingen uit. Verder zijn er ook vastgoedexperten die een uitgebreid schattingsrapport van je woning maken, waarin heel wat argumenten die de waardebepaling staven, zijn opgenomen. Afhankelijk van de expert die je raadpleegt, mag je toch rekenen op een kost van om en bij de 250 euro. Sommige experten vragen trouwens meer. Voor je een expert aan het werk zet, loont het dan ook zeker en vast de moeite om verschillende offertes te vergelijken.

Kiezen voor een gratis waardebepaling

Heel wat immomakelaars komen gratis je woning schatten, als je je woning daarna via hen verkoopt. Neem deze schatting echter met een korreltje zout. Vaak wordt er geen uitgebreid verslag voorzien en wordt de woning net iets duurder ingeschat, om je over de streep te trekken.

Ook een notaris verleent deze dienst vaak gratis, als je je akte er achteraf laat verlijden. Zorg wel dat je notaris effectief ter plaatse komt. In de praktijk zorgen ze vaak voor een schatting op papier, zonder ter plaatse te zijn geweest. Het is dan nog maar de vraag hoe accuraat zo’n schatting is.

Uiteraard kun je zelf ook een schatting maken. Bekijk de prijs van vergelijkbare panden in de buurt of maak gebruik van de tools die online te vinden zijn.

Gouden tip

Schattingen kunnen sterk uiteenlopen en blijven een subjectief gegeven. Neem de waardebepaling van je woning dus steeds met een korrel zout.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons