Investeren in vastgoed? 6 tips!

Laten we eerst even duidelijk maken dat investeren in vastgoed niet alleen voor de allerrijksten van de samenleving is. Door de lage rentes op de bank en stabiele huurprijzen krijg je een zogenoemd hefboomeffect. De huurprijs ligt vaak op dezelfde lijn als wat jij afbetaalt voor je hypotheek. Het allergrootste voordeel: na afloop van je lening heb je een behoorlijke meerwaarde gecreërd. Andere redenen waarom investeren in vastgoed zo interessant is? Vastgoed blijft in waarde stijgen en je risico is een stuk kleiner in vergelijking met beleggingen op de beurs. Ook handig: de huurprijzen blijven jaar na jaar stijgen. Overal, maar vooral in de centrumsteden.

Kies de juiste locatie

Wie wilt investeren in vastgoed, moet heel veel knopen doorhakken. Ga je voor nieuwbouw of een bestaand pand? Moet dat bestaand pand instapklaar zijn of wil je het nog (laten) renoveren? Wil je liefst een appartement waar al een huurder in zit zodat je vanaf dag één een gegarandeerde opbrengst hebt? Boekhouders, bankadviseurs, advocaten, vastgoedmakelaars en notarissen hebben antwoorden op al je vragen. Maar als we je één gouden tip mogen geven: investeer slim door te kiezen voor een zogenoemde AAA-locatie. Dat is een plek in (de rand van) een centrumstad waar je aangenaam kunt wonen, werken en winkelen. En waar scholen en openbaar vervoer op wandel- of fietsafstand liggen. Zulke locaties brengen veel meer op dan plattelandswoningen. Ze zijn immers erg gegeerd.

Maak geen emotionele keuze

Het appartement van een tante? Of een huis in de straat waar je bent opgegroeid? Het heeft ongetwijfeld een emotionele waarde … maar dat brengt daarom niet meer op. Als je wilt investeren in vastgoed, mag je je buikgevoel wel volgen, maar blijf wel rationeel. Je kunt daarom maar beter het rendement in je achterhoofd houden. Onze tip: koop nooit investeringsvastgoed waar je zelf niet zou willen wonen of werken.

Binnen- of buitenland?

Overweeg je om een woning in het buitenland te kopen? Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat je er zelf ook van kunt genieten. Daarnaast kun je op maandbasis een stuk meer vragen voor een woning aan een of andere Spaanse costa dan voor een appartement in eigen land. Het nadeel? De afstand. Je bent al genoodzaakt om iemand te zoeken voor eventuele herstelling of onderhoudswerken (zoals het zwembad proper houden). Bovendien is geld lenen voor vastgoed in het buitenland moeilijker.

Meer dan woningen

Houd in het achterhoofd dat je niet enkel kunt investeren in huizen en appartementen. Er zijn ook heel wat andere formules die flink wat rendement kunnen opbrengen. Denk maar aan vakantiewoningen, studentenkoten, hotelkamers, bedrijfsvastgoed, parkeerplaatsen enzovoort.

Wat brengt dat op?

Wie op het internet surft, ziet al dadelijk heel uiteenlopende cijfers als het over huurrendementen gaat. Een realistisch percentage? Zo’n 3 à 4 procent rendement. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo heel erg veel, maar het is wel een veelvoud in vergelijking met het schamele bedrag dat je krijgt voor het geld dat op je spaarboekje geparkeerd staat.

Zonder zorgen?

Wil je wel investeren in vastgoed, maar heb je helemaal geen zin in de hele administratieve rompslomp en de praktische beslommeringen? Dan kun je ook kiezen voor een zogenoemde verhuurservice. In ruil voor een bepaald percentage van de huuropbrengsten neemt een expert alles uit handen: een huurder zoeken, de huurovereenkomst opstellen, de plaatsbeschrijving maken, de betalingen opvolgen, de huurgelden indexeren enzovoort. Op die manier wordt investeren in vastgoed pas écht gemakkelijk.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons