Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Geen hoge instapkosten


investeer je in een vastgoedfonds dan moet je niet de hoge extra kosten betalen die onlosmakelijk bij de aankoop van een pand horen. Je betaalt enkel de beheerskosten van de partij die het vastgoed beheert. De instapkosten bij een fonds liggen ergens tussen de 2,2% en 5%. Uiteraard zijn er ook een aantal fondsen beursgenoteerd, dus daar aandelen in verwerven is ook mogelijk. Om te investeren in een fonds heb je minder kapitaal nodig, want je bent al voor enkele honderden euro’s vertrokken. Daar heb je uiteraard geen pand voor …

Stevig rendement


Vastgoedfondsen stonden de voorbije jaren garant voor een stevig rendement. Met de coronacrisis is het best mogelijk dat deze een tik krijgen, maar op langere termijn veren ze wel weer op. Vaak zit je geld verspreid over meerdere regio’s en meerdere types vastgoed. Informeer je goed over de aard van het vastgoedfonds waar je in investeert, zodat je net iets beter de risico’s kunt inschatten.

Geen direct contact met huurders


Investeer je in een fonds, dan heb je geen direct contact met huurders. Je hoeft dus ook niet achter huurgelden aan, hoeft geen herstellingen uit te voeren en ga zo maar door.

Makkelijk verkoopbaar


Je aandelen in een vastgoedfonds vallen makkelijk en zonder hoge kosten te verkopen als je nood hebt aan liquide middelen. Bij het verkopen van een woning of een commercieel pand is dit net iets complexer.

Schrijf het kopen van een eigen pand niet af!


Hoewel investeren in een vastgoedfonds heel wat voordelen heeft, hoef je het kopen van een eigen pand niet af te schrijven. Heb je meer startkapitaal dan blijft investeren in een eigen woning of een bijkomende woning die je kunt verhuren zeer interessant. Je bent net iets minder afhankelijk van het economische klimaat. Bovendien geniet je fiscale voordelen en als je het pand langere tijd houdt, dan is de kans op een fikse meerwaarde groot.

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

In welk vastgoed kan je investeren?

De vastgoedwereld is boordevol met investeringsmogelijkheden. Zelfs als kleinere investeerder heb je vaak de mogelijkheid om een mooie slag te slaan. Je hoeft immers niet altijd gigantische bedragen te investeren om er voordeel uit te halen. 

Om je even een duidelijker beeld te geven van de soorten vastgoed waar je in kan investeren, hebben we ze hieronder even voor je opgelijst.
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons