Investeerders walsen over Belgische vastgoedmarkt heen

Eén op de vijf woningen of appartementen die vandaag te koop staan, worden niet langer gekocht om zelf in te wonen maar om te verhuren. Dat is ongezien in ons land, en betekent vooral dat de Belgische vastgoedmarkt meer en meer wordt ingepalmd door investeerders. Bij nieuwbouw ligt dat percentage zelfs nog een pak hoger: ruim de helft van alle nieuwbouwpanden wordt vandaag opgekocht door investeerders. En de interesse mindert er niet op: zes op tien Belgen zegt in de toekomst zeker in vastgoed te willen investeren. Dat blijkt uit een grootschalig marktonderzoek dat werd uitgevoerd door Investr, het eerste online platform voor vastgoedinvesteerders in ons land.

Meer dan ooit is de Belgische vastgoedmarkt er één van investeerders. Almaar meer Belgen kopen vastgoed als investering. En dan hebben we het niet over beleggingen via gereglementeerde vastgoedvennootschappen, maar wel over (de klassieke) investeringen in woningen, appartementen, kantoorgebouwen, studentenkoten, enz. Vijftig procent van de nieuwbouwpanden die op de markt komen zit zo in de portefeuille van een vastgoedinvesteerder. Een tiental jaar geleden was dat nog maar zo’n kleine tien procent. En over de hele Belgische immomarkt - dus niet alleen nieuwbouw maar ook bestaand vastgoed - zijn één op de vijf panden eigendom geworden van diezelfde groep vastgoedbeleggers.

Vooral jongeren en mensen uit de hogere sociale klasse
Uit een marktonderzoek, uitgevoerd door Investr bij een representatief staal van vijfhonderd Belgen, blijkt alvast dat vastgoed als investering nog meer aan populariteit zal winnen. In totaal zien 6 op 10 Belgen zichzelf in de toekomst in vastgoed beleggen: 14 procent binnen de twee jaar en 45 procent in de verdere toekomst. Al even opmerkelijk: vooral bij jongeren en mensen uit de hogere sociale klasse is de interesse in vastgoed groot.

Ondanks de populariteit van vastgoed blijven investeerders vaak nog op hun honger zitten op het vlak van informatieverstrekking, zo stelt het nieuwe online investeerdersplatform Investr. Internet is de grootste informatiebron voor mensen die interesse hebben om een huis of appartement te kopen, een aantal dat oploopt tot bijna 60 procent van de Belgen. Maar bijna driekwart (70%) zegt dat ze online niet voldoende inlichtingen kunnen inwinnen wanneer ze willen beleggen in vastgoed. De gezochte info is vaak niet te vinden of is onvolledig.

Rendement te hoog ingeschat
Zo schatten nog teveel Belgen het rendement van een vastgoedbelegging te hoog in. Ruim 1 op de 4 Belgen (27%) gaat uit van een rendement van 5 procent. Voor 1 op 6 Belgen ligt dat zelfs op 8 procent of hoger. En nog zo’n misverstand waarbij de inschatting veel te hoog ligt: 6 op de 10 Belgen meent dat een minimaal bedrag tussen 100.000 en 250.000 nodig is om te kunnen investeren in vastgoed. 

Gemiddeld wordt gedacht 175.000 euro nodig te hebben.
De voornaamste reden voor dat vertrouwen is dat Belgen een vastgoedinvestering als crisisbestendig ervaren en het risico relatief laag inschatten. Verder vindt de Belg vastgoed ook makkelijk verkoopbaar en fiscaal voordelig.

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons