Investeerders lusten weer Brusselse kantoren

Het halfjaarrapport van de Brusselse kantoormarkt toont puike punten op het investeringsterrein, maar de opname van kantoorruimte blijft wel slabakken.

Het Belair-project van Breevast en Immobel werd in juni verkocht aan Hannover Leasing en een Aziatisch fonds. Befimmo kocht voor 79 miljoen euro de Blue Tower op de Louisalaan. BNP Paribas Fortis betaalde 52 miljoen euro voor het kantoorgebouw Royale 60-80, voorheen in handen van AG Real Estate. En in de Leopoldswijk verwierf GLL voor 40 miljoen euro het gebouw Montoyer 40 van Aberdeen.

Een rist mooie investeringsdeals op de Brusselse kantoormarkt, allemaal afgehandeld tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Voor vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) toont het aan dat het kantoorsegment terug mag rekenen op vertrouwen en interesse van investeerders. In een rapport over de prestaties van de Brusselse kantoormarkt in de eerste jaarhelft berekende JLL het totale investeringsvolume op de Brusselse kantoormarkt op 728 miljoen euro; in de eerste jaarhelft van 2012 was dit slechts 121 miljoen euro. “De hiërarchie in de vastgoedsegmenten wordt daarmee hersteld”, zegt Jean-Philip Vroninks, hoofd van de investeringsafdeling van JLL België. “Vorig jaar scoorden retail- en seniorenvastgoed relatief goed wat sommige waarnemers al deed besluiten dat het kantoorvastgoed zijn beste tijd had gehad. Men vergat daarbij dat het ook aanbod een invloed heeft op het investeringsvolume. Vorig jaar was er heel weinig kwalitatief aanbod van kantoren op de investeringsmarkt.”

Minder leegstand in CBD
De goede resultaten op de investeringsmarkt contrasteren met de eerder flauwe take-up aan kantoren in de eerste jaarhelft. JLL komt op halfjaartotaal van 202.000 m2, een daling van 2,5 % in vergelijking met de eerste zes maanden van 2012. Het aandeel van bedrijven in de kantooropnamen ligt met 65 % iets boven het langetermijn gemiddelde van 62 %. JLL merkt wel op dat dit relatief hoge percentage voor een belangrijke deel op conto komt van AXA (34.000 m2 in Regent en 15.000 m2 in Marnix II) en dat deze uitzonderlijke deal verhult dat bedrijven nog altijd maar mondjesmaat nieuwe kantoorruimte opnemen. Het gros van de verhuuractiviteit vond plaats in de Leopoldwijk. De leegstand daalde licht van 11,1 % naar 10,6 %. Vooral in het CBD was er een duidelijke verbetering met een leegstandspercentage van 6,1 %, het laagste percentage sinds het vierde kwartaal van 2008. In de periferie daarentegen steeg de leegstand nog tot 21, 4%, het hoogste percentage in 15 maanden. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons