In 7 stappen naar jouw droomkeuken

Je ontbijt er, maakt er eten en wie weet wat doe je er nog allemaal? Je keuken neemt een belangrijkere plaats in je leven dan je zou denken. Maar hoe kies je nu de juiste keuken? Wat is cruciaal en welke dingen mag je zeker niet uit het oog verliezen? Wij geven je zeven tips “alsof ze voor onszelf zou zijn” richting jouw droomkeuken.

1. Bereken je keukenruimte
Het kennen van je keukenruimte is zeer belangrijk bij de aanschaf van uw nieuwe keuken. Als je de keukenruimte waar de keuken in moet komen uit je hoofd kent, zal je eerder fouten voorkomen. Ook een keukenadviseur kan fouten maken en over het algemeen worden er vaak fouten gemaakt, omdat een keuken complex is en moeilijk te controleren.

Een fout in de offerte brengt natuurlijk een prijsschommeling met zich mee. Ken je ruimte dus, het liefst met de juiste maten erbij. Stel je maar eens voor dat je een keuken koopt die niet in je voorziene ruimte past. Het mag dan onnozel klinken, je zou heus niet de eerste zijn.

Weet ook precies wat er in de keuken moet komen. Als je het gewenste keukenontwerp niet meer hoeft te wijzigen, geeft dat meer duidelijkheid en rust bij het onderhandelen. Vooral om het overzicht over de prijs te houden.

Het wijzigen van je keukenontwerp kan een tijdrovende klus zijn en al snel grote financiële gevolgen voor de keukenofferte prijs krijgen. Voor het onderhandelen zou je het keukenontwerp eigenlijk niet meer moeten wijzigen.

Natuurlijk, soms kan dit niet anders. En als u toch nog iets zou wijzigen in uw ontwerp, houd dan in de gaten wat er precies wijzigt. Bij eventuele wijzigingen kunnen kortingen weer iets omlaag geschroefd worden met als gevolg dat je weer meer betaalt dan de eerste berekeningen. Zorg dus dat het keukenontwerp af is als je begint te onderhandelen over de keuken.

2. Dek je vooraf in tegen keukenproblemen
Een keuken wordt bijna nooit foutloos geleverd en bestaat uit vele onderdelen. Vaak zijn er ergens wel mankementen of zijn er hier en daar al snel gebreken op te merken. Neem een clausule op in je contract zodat je hier tegen ingedekt bent. En, het mag misschien een cliché zijn, lees de kleine lettertjes. Zo zal je minder snel op onverwachte dingen stoten. Zorg dat zo’n clausule of contract in orde is voordat je een keuken gaat kopen en niet tijdens of erna!

3. Vraag een gespecificeerde keukenofferte
Een gespecificeerde keukenofferte is een offerte die precies per regel de prijs laat lezen. De meeste keukenzaken kunnen offertes wel gespecificeerd uitdraaien, of ze dat willen is een tweede. Het kan zijn dat keukenzaken de offerte per onderdeel gespecificeerd hebben en niet per regel. Dan staat er bijvoorbeeld: Keukenmeubelen € 4.000, keukenapparatuur: € 3.000 etc. Toch is een gespecificeerde keukenofferte fijn, omdat je de offerte nadien zelf na kunt lopen.

Je weet dan in ieder geval wat er precies in je offerte zit en welke onderdelen wat kosten bij een keukenzaak.

4. Neem je tijd
Neem uitgebreid de tijd om te onderhandelen over een keuken. Laat merken dat je geen haast heeft. Als je weet dat je ergens een keuken wilt gaan kopen en je bent nog druk bezig met de keukenofferte te wijzigen, kom dan een andere keer terug voor het onderhandelen zelf. Onderhandelen kost meer energie dan je denkt.

Wat er namelijk vaak gebeurt, is dat de laatste wijzigingen en onderhandelingen samengaan, net op het moment dat je erg moe bent. Blijf scherp: voorkom dit en kom opgeladen terug voor de onderhandelingen. Blijf ontspannen en neem continu een twijfelende houding aan bij de keukenadviseur. Het beste werkt het als je laat zien het moeilijk te hebben met een verlaging van de prijs voor uw keuken. U zit er echt mee te piekeren. Blijf dit volhouden.

Gun jezelf een pauze door af en toe even tijdens het onderhandelen door de showroom te lopen onder het mom van: "Mag ik dat nog even zien? " Laad je batterij opnieuw op en ga weer zitten voor de onderhandelingen. Je zal merken dat de adviseur door de spanning ook vermoeid en gespannen raakt. Rek de onderhandelingen zo lang mogelijk uit voor het beste resultaat. Vergeet niet, dat de keukenverkoper het liefst meteen je handtekening zou willen.

5. Vraag de baas erbij
Een keukenverkoper die er even zijn manager of bedrijfsleider erbij haalt. Hoewel veel mensen er vaak een hekel aan hebben om de grote baas erbij te halen tijdens de onderhandelingen, is dit een punt wat je juist kan benutten. De keukenadviseur kan ook zonder zijn bedrijfsleider de korting voor jou berekenen. Alleen moet de bedrijfsleider in sommige gevallen echter toestemming geven voor extra korting. Dit lijkt een smoes, maar is wel echt realiteit. Profiteer ervan en laat de keukenzaak maar eens aan jou zien hoe graag ze je willen binnen halen.

6. Houd je aan je maximumbedrag
Plak een maximumbedrag op je keuken dat je nooit en nooit overschrijdt. Onderhandelen over een keuken is leuk, maar hoe ver kan je gaan? Niemand weet het exact, maar er zijn wel signalen waar je het eindbedrag aan kan herkennen. Vaak wordt het eindpunt bereikt als een keuken verlaagd wordt met een minimum. Eerst gaat er bijvoorbeeld 2000 euro van de prijs af en na een paar keer over en weer zal de verkoper een bod doen van nog maar een paar honderd euro.

Dan kan je er van uit gaan dat er niet veel meer van de prijs af kan. De keukenadviseur kan na een verlaging van bijvoorbeeld 200 euro ook niet ineens weer 2000 euro van de prijs afhalen. Voel dit wel op tijd aan om de onderhandelingen niet te verpesten. Als je budget beperkt is, kan het handig zijn om in het tweede deel van de maand je keuken te kopen. Waarom? Omdat een keukenadviseur dan wellicht zijn targets nog kan halen. Heeft een adviseur een slechte maand, dan zal hij de prijs wellicht net iets verder laten zakken dan aan het begin van de maand.

7. Ga als laatste naar de keukenzaak waar je van plan bent te kopen
De keukenzaak waar je wilt kopen zou de laatste moeten zijn. Het zal zeer lastig zijn deze zaak vanaf het begin te hebben, maar probeer het toch. Iedereen heeft op voorhand toch wel een kleine voorkeur. In praktijk ben je na een aantal winkels vaak keukenmoe en dan is het fijn om te weten als laatste naar de winkel te kunnen met de hoogste verwachtingen.

Houd er wel rekening mee dat om wat voor een reden dan ook, het misschien toch niet lukt bij de laatste keukenzaak om uit de prijs te komen. Dan zal je terug moeten naar de tweede optie of een nieuw rondje keukenwinkels beginnen.

Bron:
izaa.nl

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons