IN 5 STAPPEN NAAR EEN ENERGIEZUINIGE WONING

Je kocht een woning die een opfrisbeurt nodig heeft. Stond je bij de aankoop echter stil hoe energiezuinig je woning is? En bij de eventuele kosten om je woning nog energie-efficiënter te maken? Weet je waar je moet beginnen?

STAP 1: dakisolatie

Een niet-geïsoleerd dak is de grootste reden van een hoge energiefactuur. Als je dit nog moet aanpakken, is de afwerking van de zolder de basis om te bepalen hoe je dat gaat doen.

Een onafgewerkte zolderruimte is het eenvoudigst. Je kan de isolatie namelijk tussen de spanten aanbrengen.

Werkten de vorige eigenaars de zolder af? Dan hou je best rekening met een extra kost. De isolatie moet namelijk onder de dakpannen aangebracht worden, en om dat te doen moeten die er uiteraard af. Kocht je een woning met een plat dak? Dan is isolatie op de bovenkant de enige oplossing.

STAP 2: buitenmuren isoleren

Als het gaat om het isoleren van je buitenmuren, komt spouwisolatie vaak ter sprake. Weet echter dat je bijvoorbeeld ook isolatie tegen je buitenmuur kan plaatsen en je gevel vervolgens kan bekleden of bepleisteren. Of dat je je buitenmuren van de binnenkant kan isoleren door middel van isolatie tegen de binnenmuren in combinatie met een voorzetwand.

STAP 3: ramen en beglazing

Ook dubbele beglazing levert je een forse besparing op je energiefactuur op. Maar voordat je hierop overgaat, controleer je best even de staat van de ramen. Als die ouder zijn dan tien jaar, is de isolatiewaarde ervan al ferm gedaald door slijtage van bepaalde onderdelen. Als dat het geval is, vervang je beter de volledige raampartij (profiel en beglazing).

STAP 4: verwarming en sanitair warm water

Het zou zonde zijn om je goed geïsoleerde woning niet energiezuinig te verwarmen. Mensen staan hier echter te weinig stil bij hernieuwbare energie. En dat is zeker het overwegen waard: met een zonneboiler of warmtepomp in combinatie met een condensatieketel kan je nog meer besparen. Is je woning heel goed geïsoleerd? Overweeg dan zeker een warmtepomp die, zonder back-up van een condensatieketel, de klus voor je klaart. 

STAP 5: ventilatie

Een goed geïsoleerde woning is onlosmakelijk verbonden aan goede ventilatie. Zonder die laatste creëer je een ongezond binnenklimaat, met grote gevolgen voor je gezondheid. Mocht je dus je raampartijen vervangen, is raamventilatie een eerste belangrijke stap. Maar denk ook even na over een volwaardig ventilatiesysteem, zoals type C of D.

Er zijn ook een aantal kleine zaken die een grote invloed hebben op je energiefactuur zoals type verlichting en het gebruik van elektrische toestellen. Daarnaast raden we je aan om toch even bij een professional te rade te gaan voordat je aan de slag gaat. Het zal je helpen om prioriteiten te stellen en kosten te besparen.

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons