In 5 stappen een kachel aansteken zonder rookontwikkeling

Ben jij het gewend om je kachel aan te steken met papier en brandhout? Dan ben je eigenlijk verkeerd bezig. De beste techniek is namelijk… de omgekeerde.

We hebben allemaal de neiging om een vuur van onderaf aan te steken. Dat wil zeggen, door eerst een aansteker of papier onder het hout te plaatsen. Dit is echter niet de meest effectieve methode. Hoe het wel moet? Volg deze 5 stappen!

1. Zo veel mogelijk lucht
Zorg ervoor dat alles open staat en vrij is, inclusief de luchttoevoer.

2. Eerst de grote blokken…
Gebruik de grote houtblokken om een “bed” te vormen op de bodem van de kachel. Let wel een kleine ruimte tussen elke stam om de lucht te laten circuleren.

3. … dan de kleine
Maak een tweede (en eventueel derde) verdieping met de kleine blokken. Dit aanmaakhout mag niet te groot en natuurlijk erg droog zijn. Laat opnieuw een kleine ruimte tussen de blokken.

4. Erop, niet eronder
Plaats bovenop deze “constructie” (in het midden) een aanmaakblokje, liefst een ecologisch exemplaar. Krantenpapier kan op zich ook, maar dan produceer je veel as.

5. Aansteken maar!
Nu alleen nog “de boel in de fik steken”, zoals ze zeggen. Het vuur zal uiteraard bovenaan starten maar stilletjes aan naar onder sijpelen. Als het vuur goed brandt, mag je de luchttoevoer aanpassen. Werkt elke keer en… er komen minder rook én minder fijne deeltjes aan te pas.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons