Huurprijzen particuliere woningen dalen 3,4 procent

In het eerste kwartaal van 2013 zijn particuliere huurwoningen voor gemiddeld 647 euro verhuurd. Dit is een daling van 3,4 procent vergeleken met het eerste kwartaal in 2012: een verschil van 23 euro. De prijs per vierkante meter is gedaald met ruim 2 procent. Dit blijkt uit de kwartaalanalyse van verhuurbemiddelaar Direct Wonen.

Uit de kwartaalanalyse blijkt dat woningen tegen een hogere huurprijs worden aangeboden dan de prijs waarvoor ze worden verhuurd. Het verschil hiertussen is in het afgelopen kwartaal (167 euro) bovendien groter vergeleken met een jaar eerder (136 euro). Het verschil is gegroeid met 22,8 procent. De gemiddelde prijs per vierkante meter is in het eerste kwartaal van 2013 ook lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Deze is gedaald, met 2,3 procent, van 9,22 euro tot 9,01 euro per vierkante meter.

Volgens de directie van Direct Wonen zijn mensen minder snel bereid te verhuizen als een woning niet volledig aan hun woonwensen voldoet. ‘Bovendien willen ze een steeds betere prijs-kwaliteitverhouding. Daarom is het wenselijk om een woning reëel te prijzen en van voldoende kwaliteit aan te bieden. Te dure huurwoningen van slechte kwaliteit worden namelijk niet meer opgenomen in de markt.’

Het afgelopen kwartaal zijn er 11,7 procent meer woningen aangeboden vergeleken met dezelfde periode in 2012. Het aantal aangeboden huurwoningen van 700 tot 1.000 euro is echter licht gedaald. Het lijkt erop dat dit wordt veroorzaaktdoor de gedaalde verhuisbereidheid van huurders die woningen in het middensegment huren.

In tegenstelling tot het landelijk gemiddelde is de huurprijs het afgelopen kwartaal in de belangrijkste huursteden gedaald. De huurprijs daalde in Eindhoven het sterkst (-9,5 procent) tot het laagste niveau van alle huursteden, namelijk 598 euro per maand. Utrecht was de duurste stad om te huren met een huurprijs van 818 euro en een prijs per vierkante meter van 12,37 euro.

Bron: Vastgoedmarkt.nl


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag