Huurprijs stijgt door Brussels akkoord

De Brusselse regering verschuift de komende jaren de lasten van arbeid naar vastgoed. In de personenbelasting verdwijnt een Brusselse belasting en de gewesttaks van 89 euro per inwoner wordt afgeschaft. Beide maatregelen zouden de Brusselse gezinnen een besparing van meer dan 200 euro per jaar kunnen opleveren.

In de plaats stijgt vanaf 1 januari 2017 de onroerende voorheffing in Brussel. Met welk bedrag is nog niet beslist, maar onderhandelaar Guy Vanhengel (Open VLD) zei gisteren dat het om een ‘lichte stijging’ gaat. De uiteindelijke belastingfactuur zal vrij neutraal zijn voor de Brusselaars: de personenbelasting zal dalen en vastgoed zal iets duurder worden. Maar eigenaars die buiten het gewest wonen, moeten de hogere onroerende voorheffing wel neertellen.

Rendementsverlies
‘Een extra belasting doet het rendement van vastgoedinvesteerders dalen’, zegt Julien Manceaux, vastgoedexpert bij ING. ‘Bij een gemiddelde belastingverhoging van 250 à 300 euro verliest een verhuurder in Brussel ongeveer een halve maand huur per jaar of zo’n 4 procent van zijn brutohuurinkomsten. Verhuurders zullen wellicht anticiperen op dat rendementsverlies door de huurprijs op te trekken.’

Een onmiddellijke impact op de vastgoedprijzen wordt niet verwacht.

‘De maatregel brengt de betaalbaarheid op de nu al krappe private huurmarkt in het Brussels Gewest nog meer in het gedrang. Het aanbod huurwoningen dreigt te dalen, terwijl de vraag toeneemt. En de huurprijzen liggen nu al boven het gemiddelde’, zegt Dajo Hermans, de woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Brussel als huurmarkt
Meer dan de andere gewesten is het Brussels Gewest een huurmarkt. Het eigendomspercentage bedraagt er 50 à 60 procent, tegenover meer dan 75 procent over het hele land. De eigenaars die buiten het Brussels Gewest wonen, worden getroffen door de maatregel.

Uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën blijkt dat in 2013 68.220 aanslagbiljetten voor onroerende voorheffing voor vastgoed gelegen in het Brussels Gewest werden verstuurd naar adressen buiten het gewest. 275.325 aanslagbiljetten voor Brussels vastgoed waren bestemd voor adressen in het gewest. Voor één pand kunnen wel meerdere aanslagbiljetten worden verstuurd, bijvoorbeeld als één gebouw meerdere eigenaars heeft.

Het regeerakkoord raakt ook aan het taboe van het kadastraal inkomen en voorziet in het opzetten van een regionaal kadastraal inkomen. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons