Huren wordt iets goedkoper

De huurprijzen zakken door de dalende levensduurte met 0,01 procent.

Voor de tweede maand op rij is de inflatie in ons land negatief. Goederen en diensten werden deze maand 0,38 procent goedkoper. In november zakten de prijzen al met 0,11 procent. De daling is toe te schrijven aan de goedkopere olie. 

Negatieve inflatie is goed nieuws voor wie een huis of appartement huurt, omdat de huurprijs van een hoofdverblijfplaats elk jaar aan de levensduurte aangepast mag worden. Al blijft het met een inflatiecijfer van -0,01 procent wellicht bij een theoretische oefening: de maandelijkse huurprijs daalt amper met een paar centen. Initiatief

Het is de belanghebbende partij - dus de huurder - die daartoe het initiatief moet nemen. Hij moet een schriftelijk verzoek sturen naar de verhuurder om de huur naar beneden aan te passen. Dat kan het best met een aangetekende brief, zodat de huurder een bewijs heeft. De aanpassing van de huurprijs gaat pas in na het schriftelijk verzoek.

Let wel, de indexering van de huurprijs gebeurt niet noodzakelijk op 1 januari, maar wel op de verjaardag van de startdatum van de huur. De formule voor de berekening van de geïndexeerde huurprijs is de basishuurprijs x de nieuwe gezondheidsindex/aanvangsindex.

Bron:
[De Tijd](

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons