Huren is steeds moeilijker

Niet enkel het kopen van een woning wordt steeds zwaarder, maar ook huren wordt voor steeds meer mensen erg moeilijk. Dat blijkt uit cijfers van Century 21.

In 2013 bedroeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een appartement in België 740 euro, dat is een stijging van bijna 15 procent tegenover een jaar eerder. Voor een gemiddelde woning betaal je elke maand al gauw 825 euro, dat is een stijging van 3,5 procent.

Volgens Century 21 stijgen de huurprijzen vooral in Vlaanderen. Het is volgens de vastgoedspecialist een gevolg van een groeiend onevenwicht tussen vraag en aanbod. “Banken doen steeds moeilijker voor het verstrekken van een lening. Daardoor komen steeds meer mensen terecht op de huurmarkt, met hogere prijzen ten gevolge,” aldus woordvoerster Sybille Colin. “Een steeds groter deel van de Belgische bevolking zal het alsmaar moeilijker krijgen om iets te kopen of te huren,” waarschuwt Century 21. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons