Huizenveiling uitweg op woningmarkt in Nederland ?


De moeilijke woningmarkt dwingt huishoudens en makelaars nieuwe wegen te zoeken om gegadigden voor koopwoningen te vinden.
In Leeuwarden worden voor het eerst huizen gezamenlijk aangeboden via een internetveiling. Al langer is het mogelijk om afzonderlijk online een huis te veilen, via onder meer openhuis.nl. Daarop kunnen makelaars van de NVM in opdracht van de verkoper een woning aanbieden.
Makelaar Kaminga bracht twee jaar geleden voor het eerst tegelijk een aantal woningen onder de hamer, maar dat was een fysieke veiling. Via internet kunnen gegadigden nu voor het eerst op 75 huizen in de Friese hoofdstad bieden. De afgelopen dagen konden de huizen worden bezichtigd.
De reden om zoveel woningen tegelijk te veilen, is volgens Lieuwe Jan Kamminga dat je zo de indruk vermijdt dat het een noodgreep is.

Meer kijkers
Een van de huizen die op deze manier gekocht kunnen worden, is van de woning van Nelie de Vries. Het huis staat leeg en al twee jaar hangt een bordje 'Te Koop' aan de gevel. "Dat is al een mooi poosje, ik hoop dat er nu veel kijkers komen", zegt de verkoopster.
De vraagprijs van het huis is 97.500 euro, maar er kan geboden worden vanaf 77.500 euro. "De lagere 'vanaf-prijs' heeft als voordeel dat er meer kijkers komen", zegt Kamminga. Dinsdag kunnen potentiële kopers een uur lang vanaf hun pc op de huizen bieden.
De huizenmarkt is de afgelopen tijd verder verslechterd. Volgens de Rabobank daalde het aantal transacties in maart, na een korte opleving eerder dit jaar. De bank verwacht dat de prijzen dit jaar met 2 procent zullen dalen en volgend jaar met 2,5 procent

 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons