Huizen worden opnieuw duurder


Na een eenmalige daling, stijgt de gemiddelde huizenprijs opnieuw. Dat zegt de Notarisbarometer die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat dinsdag vrijgeeft.

In het eerste kwartaal van 2012 was er voor het eerst in jaren een daling (2,3 procent) van de gemiddelde prijs van een woonhuis. In het tweede kwartaal is die prijs echter opnieuw gestegen, en wel met 2,7 procent. Een woonhuis kost nu gemiddeld 228.525 euro tegenover 222.434 euro in het eerste kwartaal.
'Na het eerste kwartaal hield iedereen de adem in', aldus Bart Van Opstal van de Federatie van het Belgisch Notariaat. 'Het was een aanzienlijke daling en iedereen keek uit naar het tweede kwartaal.'
Opmerkelijk is dat de stijging van dezelfde grootteorde is als de daling van het eerste kwartaal. 'De markt heeft zichzelf gecorrigeerd', klinkt het. 'Koopjesjagers roerden zich op de vastgoedmarkt, waardoor de prijzen uiteindelijk weer stijgen.'

Brussel uitzondering
De toename in het tweede kwart komt overeen met de gemiddelde evolutie van de inflatie (+2,6%). Dat 'duidt op een stabilisering in het noorden en het zuiden van het land, al is Brussel een uitzondering'.
In Vlaanderen stegen de prijzen met 3,1 procent, tot gemiddeld 246.711 euro, en in Wallonië met 2,6 procent, tot 171.179 euro. In Brussel komt er 7,9 procent bij, van 391.404 euro in het eerste kwartaal tot 422.248 euro.
Bij de appartementen bleef de prijs quasi stabiel: een toename met 0,2 procent. In Vlaanderen zet de daling zich voort: -2,7 procent tot 199.307 euro.

Stabiel aantal transacties
Volgens de Notarisfederatie blijft het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal hoog. Er is sprake van een geringe met 0,2 procent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar is er echter sprake van een daling met 3,8 procent.
'In een moeilijke internationale context biedt de Belgische vastgoedmarkt flink weerwerk', aldus Bart Van Opstal. 'Dat is dankzij een stabiele macro-economische situatie en het rationele gedrag van de gezinnen.'
Van Opstal wijst erop dat er naast de burgers die een woning kopen, ook heel wat investeerders zich op de vastgoedmarkt begeven. 'De vastgoedmarkt brengt momenteel meer op dan een spaarboekje.'
Tenslotte liggen de registratierechten over het eerste kwartaal 5,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons