Huizen worden opnieuw duurder


Na een eenmalige daling, stijgt de gemiddelde huizenprijs opnieuw. Dat zegt de Notarisbarometer die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat dinsdag vrijgeeft.

In het eerste kwartaal van 2012 was er voor het eerst in jaren een daling (2,3 procent) van de gemiddelde prijs van een woonhuis. In het tweede kwartaal is die prijs echter opnieuw gestegen, en wel met 2,7 procent. Een woonhuis kost nu gemiddeld 228.525 euro tegenover 222.434 euro in het eerste kwartaal.
'Na het eerste kwartaal hield iedereen de adem in', aldus Bart Van Opstal van de Federatie van het Belgisch Notariaat. 'Het was een aanzienlijke daling en iedereen keek uit naar het tweede kwartaal.'
Opmerkelijk is dat de stijging van dezelfde grootteorde is als de daling van het eerste kwartaal. 'De markt heeft zichzelf gecorrigeerd', klinkt het. 'Koopjesjagers roerden zich op de vastgoedmarkt, waardoor de prijzen uiteindelijk weer stijgen.'

Brussel uitzondering
De toename in het tweede kwart komt overeen met de gemiddelde evolutie van de inflatie (+2,6%). Dat 'duidt op een stabilisering in het noorden en het zuiden van het land, al is Brussel een uitzondering'.
In Vlaanderen stegen de prijzen met 3,1 procent, tot gemiddeld 246.711 euro, en in Wallonië met 2,6 procent, tot 171.179 euro. In Brussel komt er 7,9 procent bij, van 391.404 euro in het eerste kwartaal tot 422.248 euro.
Bij de appartementen bleef de prijs quasi stabiel: een toename met 0,2 procent. In Vlaanderen zet de daling zich voort: -2,7 procent tot 199.307 euro.

Stabiel aantal transacties
Volgens de Notarisfederatie blijft het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal hoog. Er is sprake van een geringe met 0,2 procent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar is er echter sprake van een daling met 3,8 procent.
'In een moeilijke internationale context biedt de Belgische vastgoedmarkt flink weerwerk', aldus Bart Van Opstal. 'Dat is dankzij een stabiele macro-economische situatie en het rationele gedrag van de gezinnen.'
Van Opstal wijst erop dat er naast de burgers die een woning kopen, ook heel wat investeerders zich op de vastgoedmarkt begeven. 'De vastgoedmarkt brengt momenteel meer op dan een spaarboekje.'
Tenslotte liggen de registratierechten over het eerste kwartaal 5,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag