Huizen nergens duurder dan in België (en ze worden nog duurder)

De prijs van een huis in vergelijking met het inkomen van de inwoners is nergens in de wereld hoger dan in België. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bekendgemaakt.

Op de gegevens in bovenstaande OESO-tabel is te zien dat België met een prijs-per-inkomen ratio van 150 landen als Canada (132), Noorwegen (127) en Nieuw-Zeeland (126) ver achter zich laat. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar.

Huurprijzen
De price-to-rent ratio, waar België (162) nà Canada (168), Noorwegen (168) en Nieuw-Zeeland (166) op de vierde plaats van de OESO-ranglijst prijkt, is een minder goede indicator, omdat de huizenprijzen vergeleken worden met de huurprijzen. De huurprijzen zijn in België echter vrij laag, omdat de meeste mensen al eigenaar zijn, en dus vooral mensen met een lager inkomen huurder zijn.

Vergeleken met deze vrij lage huurprijzen, lijken de huizenprijzen daarom vrij duur en overgewaardeerd. Anders gezegd: bij een normale huurmarkt zou deze ratio lager zijn en zouden de Belgische huizen niet zo overgewaardeerd lijken.

Stijgen
Dat de doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden niet voor ons land opgaan, bleek eerder ook al uit een prognose van Standard and Poor’s (S&P). De Amerikaanse kredietbeoordelaar voorziet dat de gemiddelde woning tegen eind dit jaar 2 procent duurder zal zijn in vergelijking met vorig jaar. Tegen het einde van 2015 verwacht S&P een stijging van 5 procent. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons