Huizen nergens duurder dan in België (en ze worden nog duurder)

De prijs van een huis in vergelijking met het inkomen van de inwoners is nergens in de wereld hoger dan in België. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bekendgemaakt.

Op de gegevens in bovenstaande OESO-tabel is te zien dat België met een prijs-per-inkomen ratio van 150 landen als Canada (132), Noorwegen (127) en Nieuw-Zeeland (126) ver achter zich laat. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar.

Huurprijzen
De price-to-rent ratio, waar België (162) nà Canada (168), Noorwegen (168) en Nieuw-Zeeland (166) op de vierde plaats van de OESO-ranglijst prijkt, is een minder goede indicator, omdat de huizenprijzen vergeleken worden met de huurprijzen. De huurprijzen zijn in België echter vrij laag, omdat de meeste mensen al eigenaar zijn, en dus vooral mensen met een lager inkomen huurder zijn.

Vergeleken met deze vrij lage huurprijzen, lijken de huizenprijzen daarom vrij duur en overgewaardeerd. Anders gezegd: bij een normale huurmarkt zou deze ratio lager zijn en zouden de Belgische huizen niet zo overgewaardeerd lijken.

Stijgen
Dat de doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden niet voor ons land opgaan, bleek eerder ook al uit een prognose van Standard and Poor’s (S&P). De Amerikaanse kredietbeoordelaar voorziet dat de gemiddelde woning tegen eind dit jaar 2 procent duurder zal zijn in vergelijking met vorig jaar. Tegen het einde van 2015 verwacht S&P een stijging van 5 procent. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons