21 november 2013

De prijs van een huis in vergelijking met het inkomen van de inwoners is nergens in de wereld hoger dan in België. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bekendgemaakt.

Op de gegevens in bovenstaande OESO-tabel is te zien dat België met een prijs-per-inkomen ratio van 150 landen als Canada (132), Noorwegen (127) en Nieuw-Zeeland (126) ver achter zich laat. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar.

Huurprijzen
De price-to-rent ratio, waar België (162) nà Canada (168), Noorwegen (168) en Nieuw-Zeeland (166) op de vierde plaats van de OESO-ranglijst prijkt, is een minder goede indicator, omdat de huizenprijzen vergeleken worden met de huurprijzen. De huurprijzen zijn in België echter vrij laag, omdat de meeste mensen al eigenaar zijn, en dus vooral mensen met een lager inkomen huurder zijn.

Vergeleken met deze vrij lage huurprijzen, lijken de huizenprijzen daarom vrij duur en overgewaardeerd. Anders gezegd: bij een normale huurmarkt zou deze ratio lager zijn en zouden de Belgische huizen niet zo overgewaardeerd lijken.

Stijgen
Dat de doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden niet voor ons land opgaan, bleek eerder ook al uit een prognose van Standard and Poor’s (S&P). De Amerikaanse kredietbeoordelaar voorziet dat de gemiddelde woning tegen eind dit jaar 2 procent duurder zal zijn in vergelijking met vorig jaar. Tegen het einde van 2015 verwacht S&P een stijging van 5 procent.

Bron:
Trends.be


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag