Huis verkopen doe je nooit alleen


Als een huis snel en goed verkocht wordt roept men vaak dat ie ook niet duur was. Omgekeerd, als een huis lang te koop staat en niet wordt verkocht is het de makelaar die zijn werk niet goed heeft gedaan.

Maar is dat wel zo?
Een makelaar heeft er toch geen belang bij om een woning niet te verkopen? De makelaar zal er alles aan doen om een woning te verkopen. Hoe sneller hoe beter. Dat is zijn werk, dat is zijn boterham.

Dus zal de makelaar de vraagprijs reëel neer moeten zetten, zijn fotopresentatie moet uitnodigend zijn en ook de tekst moet wervend zijn.
Soms wordt een professionele fotograaf ingeschakeld, een woningstylist et cetera. Resultaat: de woning wordt optimaal gepresenteerd en kijkers staan in de rij (hopen we).

En dan? Vaak zien we dat als we komen kijken bij een prachtig gefotografeerde en gerestylede woning dat de woning naast een druk bezocht pompstation ligt (stond tactisch net niet op de foto) of dat de woning inmiddels weer naar de oorspronkelijke staat is terug gestyled. Moest ook wel want in de prachtig gestylde woning kun je gewoon niet wonen met 3 kinderen.  Kortom de realiteit is anders dan de presentatie doet vermoeden.
Om nog maar niet te spreken van een prachtig aangelegde tuin die inmiddels al 2 maanden niet meer een grasmachine of schoffel heeft gezien. Een ruime badkamer die vol ligt met wasgoed. Ruime en frisse slaapkamers waar de kleren van de vorige dag nog liggen en de bedden niet zijn opgemaakt. Het valt de kijker tegen en probeer haar dan nog maar eens enthousiast te krijgen!

De makelaar moet het dus niet alleen doen; hij heeft altijd de blijvende medewerking van zijn verkoper nodig.

Een tijdje geleden kreeg ik een woning in de verkoop die nogal rommelig was. In overleg met verkopers hebben we een woningstylist door de woning laten gaan die tevens een prachtige fotosessie maakte.
Door de scherpe vraagprijs wisten we al gauw een aantal kandidaten te selecteren. Helaas werd de woning niet verkocht en door de teruglopende woningmarkt bleven nieuwe kandidaten uit.
Gelukkig was ik dan ook toen zich na enkele maanden weer iemand meldde die al enthousiast over de foto’s was. Probleem was dat hij niet eerder dan 6 uur kon komen kijken omdat hij in een winkel werkte en niet weg kon.
Maar blij als ik was ging ik uiteraard akkoord met een bezichtiging rond die tijd. Er was destijds afgesproken met de verkopers dat ze tijdens bezichtigingen de woning er netjes bij zouden hebben staan (conform styling) en dat ze zelf even een ommetje zouden maken.
Toen ik met de kijker op de stoep stond trok verkoopster met een zwaai de deur open en riep tegen mij (niet tegen de kijker): “We eten altijd om 6 uur dus nu ook. Als die meneer het huis wil zien moet ie maar accepteren dat we thuis zijn en door de rommel heen kijken”.
Eenmaal binnen zagen en hoorden we de hele familie luid kakelend aan tafel, en een lucht dat er in die kamer hing… Toen ik vroeg wat ze toch in vredesnaam aten zei mevrouw: “Gefrituurde vis”.
De kijker keek mij aan en zei toen rechtstreeks tegen mij: “Blijkbaar willen deze mensen het huis niet verkopen. Als ik zo als kandidaat-koper word benaderd heb ik het wel gezien en kijk verder”. Zonder het huis verder te bekijken liep hij de deur weer uit.
De volgende morgen heb ik de verkoopopdracht teruggegeven.
Inmiddels staat het huis alweer een tijdje te koop bij een collega. Ik wens hem succes met een verkoper die niet meewerkt.
En de kijker: die heb ik kunnen helpen door hem een andere woning te verkopen.
Een nette frisse woning waar hij warm werd onthaald door de verkoper.

Bron:
https://descherpepen.nl/2011/huis-verkopen-doe-je-nooit-alleen

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons