Huis verkopen bij echtscheiding? Je bent niet alleen!

Belgen staan niet te popelen om hun woning te koop te zetten. 6 op de 10 Belgen die hun woning op de huizenmarkt gooien, verklaren dat noodgedwongen te doen door een plotse verandering in de gezinssamenstelling. Sterfgevallen en scheidingen staan bovenaan het lijstje met redenen om te verkopen. 14 procent van de Belgische vastgoedeigenaars verkoopt uit financiële overwegingen.

30 jaar hetzelfde huis
Vastgoedeigenaars die gespaard blijven van scheidingen en sterfgevallen, blijven gemiddeld 30 jaar in hetzelfde huis wonen. Als ze toch verhuizen, doet 7,5 procent van hen dat omdat ze zin hebben in een andere omgeving, waar het groener is en rustiger, of dichter bij het werk te wonen . Toch is de afstand tussen werk en woning minder belangrijk dan de kwaliteiten van de woning op zich. Belgen die hun droomwoning hebben gevonden, willen daar graag een kilometer of 10 extra voor afleggen.

6 op de 10 verkoopt zelf
Het liefst van al verkoopt de Belg zijn woning gewoon zelf. Als dat niet meteen lukt, wacht 31 procent 3 maanden om een vastgoedmakelaar onder de arm te nemen. 34 procent wacht 6 maanden om dat te doen. “Gekke Belgen,” denken onze noorderburen vast, want in Nederland zijn vastgoedmakelaars een evidentie voor al wie een woning wil kopen of verkopen. Toch stijgt het aantal Belgen dat beroep doet op een vastgoedmakelaar gestaag. In 2000 verkocht slechts 2 op de 10 zijn woning via een vastgoedmakelaar, terwijl dat nu 4 op de 10 is.

14 weken
Wie zijn woning verkoopt, moet gemiddeld 14 weken wachten vooraleer de verkoop bezegeld is. Meestal zijn er zo’n 7 à 8 bezoeken voor nodig. 

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons