Houtskeletbouw: is de baksteen in de maag een houtblok geworden?

Houtskeletbouw wint aan populariteit in België. Een studie van Hout Info Bois toont aan dat 85% van alle nieuwbouwconstructies in hout uit houtskeletbouw bestaat. In renovaties vertegenwoordigt houtskeletbouw zelfs meer dan 90%. Maar is houtskeletbouw ook wat voor jou? We geven uitleg…

Houtskeletbouw is veruit het meest gebruikte systeem, ook al zijn in er ook nog 3 andere mogelijkheden: houtstapelbouw, het palen- en balkensysteem en een systeem met meerlagige houtplaten. Wij lijsten alvast 3 voor- en nadelen op van houtskeletbouw, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen van houtskeletbouw

Snel gebouwd
Ben je van het ongeduldige type, dan past houtskeletbouw perfect bij jou. De stukken worden in een atelier vervaardigd dus het weer heeft geen invloed en hout is makkelijk bewerkbaar. Het optrekken van een houtskelet neemt dan ook maar een paar dagen in beslag. Omdat er geen water wordt gebruikt hoef je ook geen rekening te houden met bouwvocht en kan je snel overgaan tot het afwerken van je stulpje. Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is de architecturale vrijheid bij het ontwerpen van de woning. Bij de gevelafwerking en dakbedekking zijn er talloze mogelijkheden qua bouwstijl: klassiek, landelijk, modern, pastoriestijl etc. De woning wordt volledig naar wens ontworpen.

Ecologisch bouwen
Hout is een natuurlijk materiaal dat weinig energie vereist om te verwerken. Niet alleen ben je ecologisch verantwoord bezig, hout isoleert ook ontzettend goed. Over schimmels hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken, al het hout dat wordt gebruikt wordt vooraf behandeld, waardoor de levensduur aanzienlijk verbeterd.

Vlotte binnenverbouwingen
Omdat het houtskelet voor de nodige ondersteuning zorgt, hoef je niet bang te zijn om een muurtje af te breken. Zo pas je de binnenafwerking helemaal aan naar wens. Ben je een beetje handig dan kan je ook heel veel zelf. Daarnaast kan je er ook vanuit gaan dat je funderingskosten een stuk lager zullen liggen en dat je een ruime vrijheid hebt in de keuze van je binnen- en buitenafwerking.

Aandachtspunten

Goed ventileren
Aangezien hout snel warmte opneemt, is een goed ventilatiesysteem en bij voorkeur ook een zonnewering onontbeerlijk. Een houten woning koelt immers minder snel af en in de zomer kan het dan best puffen zijn. In de winter kan dit uiteraard dan weer een voordeel zijn. Voordelig is in ieder geval dat hout de CO2-opname regelt. De vochtregulerende eigenschappen van hout zorgen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Akoestische isolatie
Let bij een houtskeletbouw zeker ook op de akoestische isolatie. Je architect houdt hier maar beter rekening mee bij zijn of haar ontwerp.

Bron

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons