Hoe je houten tuinhuis onderhouden?

Door de weersomstandigheden vraagt een houten tuinhuis regelmatig een onderhoudsbeurt. Gelukkig hebben wij voor jou een handig 3-stappenplan.

Stap 1: voorbereidende werken
- Ontvet het zacht hout met een synthetische verdunner zoals white spirit.
- Wanneer het goed droog is, schuur je het lichtjes op met schuurpapier. Schuur altijd mee met de houtvezel.
- Is de oude afwerkingslaag nog in goede staat? Ontglans deze dan met fijnkorrelig schuurpapier.
- Verwijder het stof met een handborsteltje voor een egaal resultaat. 

Stap 2: welke beits?
- Dekkende beits: deze soort geeft een langere bescherming en vraagt minder onderhoud. De beits dekt letterlijk de houtnerf af. Hierdoor verliest je tuinhuis een beetje natuurlijke uitstraling.
- Transparante beits: deze laat de houtnerf wel volledig zichtbaar. Het vraagt meer onderhoud, maar de natuurlijke uitstraling blijft behouden. 

Stap 3: beits aanbrengen
- Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en maak de beits gebruiksklaar. Vergeet zeker niet goed te roeren voor gebruik.
- Breng een ruime hoeveelheid aan met een platte kwast.
- Laat drie tot zes uren drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan.
- Is je tuinhuis nieuw? Breng dan minstens drie lagen aan. 

Je kan je tuinhuis ook beschermen met verf. Dit geeft een kleur naar keuze, maar je verliest wel de natuurlijke uitstraling van het hout.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons