Houd hier rekening mee als je een opknaphuis koopt

Heb je een beperkt budget en ben je een beetje handig? Dan kan het lonen om een opknaphuis te kopen. Ok, er mag dan misschien nog wat werk aan zijn, maar dat houd je niet tegen. Toch kun je maar beter met een aantal zaken rekening houden, voor je je handtekening zet.

Denk goed na en breng het hele project in kaart

Huizen die nog opgeknapt of gerenoveerd dienen te worden zijn vaak een stuk betaalbaarder dan piekfijn afgewerkte woningen, Breng echter voor je de beslissing neemt, toch maar even de renovatiekosten in rekening. Bekijk wat je wilt verbouwen, wat je zelf doet en waar je een externe partij voor nodig hebt. Ook de materiaalkosten mogen natuurlijk niet uit het oog verloren worden. Denk ook al na over hoe je de hele verbouwingen gaat bekostigen. Want deze kosten komen natuurlijk bovenop de kost van de aankoop van je woning.

Bepaal de volgorde

Je beschikt misschien niet over een zee van tijd of misschien is het budget om alles in één keer te verbouwen niet voorhanden. Een duidelijke volgorde en een plan van aanpak is belangrijk. Zo werk je ook ruimtes effectief af. Deel de verbouwing op in stappen en bepaal de prioriteiten. UIteraard zijn de stappen die nodig zijn om je huis effectief bewoonbaar te maken prioritair. Sommige verbouwingen verhogen de waarde van je huis, terwijl anderen enkel een leuk extraatje zijn voor de bewoners.

Houd rekening met duurzaamheid

Wie nu gaat verbouwen houdt maar beter rekening met duurzaamheid. Er zijn ondertussen heel wat regeltjes en deze zullen in de toekomst enkel maar strenger worden. Informeer je dus goed voor je aan de slag gaat en kies voor duurzame materialen. Hoe beter je isoleert, hoe lager je energierekening, dus deze kosten verdien je snel terug.

Ga op zoek naar betrouwbare aannemers

Wees realistisch in wat je zelf kunt doen en waarvoor je een aannemer inschakelt. Je netwerk en kenniskring is ideaal om een betaalbare en betrouwbare aannemer op de kop te tikken. Vraag altijd meerdere offertes op, maar kies niet blindelings voor de goedkoopste.

De financiering van je verbouwingen

Heb je zelf voldoende spaargeld dan hoef je hier minder van wakker te liggen. Een kleine buffer achter de hand houden voor onvoorziene kosten is altijd verstandig. Ander opties zijn de verbouwingen binnen je bestaande hypotheek financieren, je hypotheek verhogen of een nieuwe lening afsluiten. Voor heel wat verbouwingen zijn er premies beschikbaar, dus zorg dat je deze niet mist. Pak die verbouwingen aan, maar zorg dat je je niet vergaloppeert. Niet in kosten en niet in tijd. Wees realistisch!

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons