Hou je bouwbudget nauwkeurig in de gaten met deze 8 tips

Zonder een duidelijk budgetplan kom je snel in de problemen met je bouw. Hoe voorkom je op voorhand, maar ook tijdens het bouwproces dat je over de limiet gaat? En welke werken kan je misschien nog even uitstellen? Wij vroegen het aan architect Jan Stranger, specialist in betaalbaar bouwen.

Is je budget wat beperkter, maar wel realistisch? Dan heb je iemand nodig die creatief meedenkt om binnen dat budget te blijven. Bewaren

Een woning met veel hoekjes en overkragingen kost meer tijd en moeite om te bouwen. Zo’n constructie vraagt mogelijk ook een pak extra versteviging. Een logisch, compact ontwerp, daarentegen, drukt de prijs. 

Wil je zoveel mogelijk controle over de prijs? “Splits het aantal posten maximaal op en laat de vrije markt spelen”, adviseert Jan Stranger.

Ben je een fervent klusser? Dan kan je een aantal dingen overnemen van de aannemer. Of gewoon helemaal zelf in handen pakken. 

Investeer volop in je bouwschil. Je geraakt nooit meer aan de isolatie in je muren. En ook je ramen en deuren gaan zeker de komende dertig jaar nergens meer naartoe. Jan Stranger ontwerpt met zijn architectenbureau in Ekeren al jaren passief- en BEN-woningen voor de prijs van een standaard energieconforme nieuwbouw.

1. Zoek een creatieve architect
“Een architect is twee jaar lang jouw vertrouwenspersoon. Kies daarom iemand die volledig meegaat in jouw project. Is je budget wat beperkter, maar wel realistisch? Dan heb je iemand nodig die creatief meedenkt om binnen dat budget te blijven. Pols bij familie, vrienden of kennissen naar de geknipte persoon.” Maar niet alleen je architect maakt of kraakt je budget. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. “Valt je woondroom niet te verzoenen met je budget? Dan wordt het inbinden of wachten. Besparen tijdens je bouw kan, maar is niet zo gemakkelijk.” Maak ten volle gebruik van je vrijblijvende offerte “Iedere architect werkt anders”, benadrukt Jan Stranger. “De ene zweert bij een standaard lastenboek, de andere houdt rekening met de meest uiteenlopende scenario’s.” Extra tip: de meeste architecten stellen gratis een vrijblijvende offerte op. Heeft hij dit al tot in de puntjes uitgewerkt of blijft het bij een summiere opsomming? Gebruik dit kennismakingsmoment om uit te zoeken hoe je architect werkt en hoe ver hij wil gaan voor jou. 

2. Hou het ontwerp logisch
Een woning met veel hoekjes en overkragingen kost meer tijd en moeite om te bouwen. Zo’n constructie vraagt mogelijk ook een pak extra versteviging. Een logisch, compact ontwerp, daarentegen, drukt de prijs. Voor nieuwbouw betaal je gemiddeld 1.300 à 1.400 euro per vierkante meter. “Loopt de prijs te hoog op na de eerste raming? Misschien kan je hier en daar wat vierkante meters laten vallen. Geen probleem als je architect hier creatief mee omspringt. Dit zijn dé momenten waarop hij of zij zich kan onderscheiden.”

3. Splits je posten op
Je architect weet ongetwijfeld welke aannemers een goede prijs-kwaliteit bieden. Maar ook wie je best vermijdt. De kans is groot dat hij actief meezoekt, maar het kan zeker geen kwaad om zelf ook je ogen open te houden. Doe dit wel altijd in nauwe samenspraak. Wil je zoveel mogelijk controle over de prijs? “Splits het aantal posten maximaal op en laat de vrije markt spelen”, adviseert Stranger. Zo bestaan er aannemers die bijvoorbeeld ventilatie, verwarming en sanitair combineren. Maar ook aannemers die van begin tot eind de touwtjes in handen hebben. De coördinatie en opvolging verlopen dan vlotter, maar daar staat tegenover dat je minder controle hebt over de prijs en soms ook de materiaalkeuze. Zoek zo veel mogelijk aparte aannemers (voor je ruwbouw, ventilatie, verwarming…) en druk de prijs.”

4. Laat je niet verleiden
Je bouwt maar een keer in je leven. Dromen mag, maar schiet jezelf niet nodeloos in de voet. “Je hebt keukens van 8.000 euro en van 25.000 euro. Ook badkamers maak je zo goedkoop en zo duur als je zelf wil. Een standaard elektrische installatie kost 2.500 euro. Wil je volledige domotica? Dan mag je dit bedrag maal tien doen.” Bespreek met je architect of je bepaalde zaken kan spreiden over de tijd en of dit geen te grote impact heeft op je dagelijks comfort. Wat is een gangbare meerprijs? Wat als je uiteindelijk toch meer betaalt dan afgesproken? “Hou in het achterhoofd dat bij nieuwbouw een meerprijs van 10% gangbaar is. Voor renovatieprojecten is dat zelfs 15%.”

5. Ga zelf aan de slag
Ben je een fervent klusser? Dan kan je een aantal dingen overnemen van de aannemer. Of gewoon helemaal zelf in handen pakken. Populaire zelfbouwactiviteiten zijn: een hellend dak isoleren, de voorbereidende werken uitvoeren voor je elektrische installatie (sleuven slijpen, stroomkringen leggen,…), vloerverwarming leggen, vloer plaatsen en gipsplaten bevestigen. Mogelijk tik je zelfs bepaalde materialen goedkoper op de kop door uitgebreid te vergelijken. Let wel op dat je andere aannemers niet afremt of laat wachten. En documenteer alles goed voor je btw-aangifte.

6. Bespaar op afwerking…
Waar je sowieso op kan besparen, is de pure binnenafwerking. “Begin met goedkopere verfdeuren, wacht met schilderen en kies bijvoorbeeld laminaat in plaats van parket of duurdere tegels. Of werk ruimtes die je de komende jaren niet meteen nodig hebt (bijvoorbeeld de zolder, extra kinderkamers) nog niet tot in de puntjes af. Tot slot is ook verlichting een populaire besparingspost. Een peertje geeft de eerste maanden en jaren zeker voldoende licht.”

7. … niet op je bouwschil
Investeer volop in je bouwschil. Je geraakt nooit meer aan de isolatie in je muren. En ook je ramen en deuren gaan zeker de komende dertig jaar nergens meer naartoe. “Het nieuwe S-peil (woningeis sinds 1 januari 2018, red.) straft woningen met een zwakke bouwschil af. Bespaar dus niet op je isolatie”, waarschuwt Jan Stranger. “En ook niet op je buitenschrijnwerk. Eigenlijk zou je zelfs niet meer akkoord mogen gaan met ramen met een U-waarde van 1,1 of zelfs 1,0.” “Mogelijk kan je ook het budget voor je technieken spreiden. Nieuwe, optimaal geïsoleerde woningen hebben nog maar weinig verwarming nodig. Je kan zo'n woning verwarmen met een systeem van amper 2.000 à 4.000 watt. Een kleine lucht-luchtwarmtepomp volstaat hier al. Bovendien zijn technische installaties gemakkelijk uit te breiden, vervangbaar én verbetert de technologie nog voortdurend.”

8. Leg voldoende wachtbuizen
Niet genoeg budget voor een warmtepomp, zonnepanelen en/of buitenverlichting? Leg dan genoeg wachtbuizen in je voor- en achtertuin voor later. Stem dit goed af met je architect en aannemer. Niet in de raming: tuin en terras Het lijkt misschien evident, maar de aanleg van je tuin, terras en oprit zitten meestal niet in de oorspronkelijke raming. Weet dus dat je ook hiervoor budget moet vrijmaken op termijn. Misschien zelfs al vrij vlug als je kinderen of huisdieren hebt. 

Bron

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons