Hogere energiefactuur voor wie goedkoop koopt of huurt

Hoe energiezuinig is de woning? De vraag wordt almaar vaker gesteld door huizenjagers. Niet onlogisch, want de energiekosten wegen steeds zwaarder door op het totale woonbudget. Dewaele Groep onderzocht daarom bij ruim 2.500 verhuringen en 2.000 verkopen in welke mate de energiescore écht een rol speelt.

Het gaat om een representatieve steekproef, waaruit een aantal interessante conclusies getrokken kunnen worden. 

Concreet: huizen met een verkoopprijs tussen 100.000 en 200.000 euro hebben een gemiddelde energiescore van 516 kWh/m2. Appartementen uit diezelfde prijsklasse behalen een gemiddelde energiescore van 256 kWh/m2. In vergelijking met nieuwbouw - waar de energiescore vaak onder de 100 kWh/m2 ligt - is dat niet bijster goed. 

Gaan we kijken bij de iets duurdere panden die te koop staan, dan zien we de energie-efficiëntie met 20 procent toenemen. Huizen met een prijskaartje van 300.000 tot 400.000 euro hebben zo een energiescore van 387 kWh/m2. Bij appartementen uit dit prijssegment mag je rekenen op een energiescore van 207 kWh/m2. 

Oppervlakte en ligging
“Afhankelijk van de verkoopprijs is er dus een verschil qua energiezuinigheid. Hoe duurder, hoe beter. Maar het verschil is vaak zo beperkt dat het niet opweegt tegen de meerprijs die kopers van een duurder pand moeten betalen. Dat zorgt ervoor dat kopers nog altijd veel meer rekening houden met de oppervlakte en ligging van een woning dan met de energiezuinigheid", aldus Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Groep.

Ook nog opvallend: over alle prijsklassen heen scoren appartementen een stuk beter op energiezuinigheid dan huizen. Zo schommelt de gemiddelde energiescore bij koopappartementen tussen 220 en 260 kWh/m2. Bij woningen ligt dat ergens tussen 350 en 520 kWh/m2. 

Besparen op energiefactuur
Huurders houden veel meer dan kopers rekening met de factor energiezuinigheid. Dat is geen toeval, want op de huurmarkt geldt meer dan ooit de regel ‘hoe hoger de huurprijs, hoe energiezuiniger het pand’. Wie een woning voor 500 euro per maand of minder huurt, krijgt daarvoor een pand met een gemiddelde energiescore van 525 kWh/m2. Voor appartementen uit dezelfde prijsklasse ligt de energiescore op 325 kWh/m2. Wie maandelijks 200 euro méér huurgeld betaalt - 700 euro dus - kan echter al 30 tot zelfs 40 procent meer besparen in zijn energiefactuur. Zo vind je voor een huurprijs van 700 euro per maand in Vlaanderen een huurappartement met een gemiddelde energiescore van 200 kWh/m2 of minder - wat zeker niet slecht is. 

“Anders dan bij kopers weten huurders zeer goed dat een hogere huurprijs vaak ook wordt gecompenseerd door een lagere energiefactuur. Uiteraard moet het financieel allemaal haalbaar zijn, maar we zien dat er op de private huurmarkt wel almaar meer rekening wordt gehouden met de energiescore van een pand. Liever een klein energie-efficiënt appartement dan een grote woning die energie vreet, zo redeneren meer en meer huurders”, stelt Filip Dewaele. 

Ook voor verhuurders is dit belangrijk om weten. “Wie in zijn huurpand investeert, weet dat het sneller verhuurd raakt en kan een betere huurprijs vragen. Terwijl dat bij een verkoop dikwijls minder het geval is”, aldus Filip Dewaele. 

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons