Hof van Beroep in Antwerpen bevestigt: vastgoedmakelaars mogen online panden veilenHet organiseren van een online bieding op onroerende goederen is niet noodzakelijk een openbare verkoop, iets dat enkel voorbehouden is aan de notarissen. Vastgoedmakelaars mogen dus online panden veilen. De uitspraak hierover van de correctionele rechtbank van Antwerpen werd begin deze maand nog eens bevestigd door het Hof van Beroep in Antwerpen. 

Aanleiding van de hele discussie over online veilen zijn de activiteiten van Eenmaal-andermaal.be. Via deze website kan iedereen die het wil een bod uitbrengen op onroerende goederen. Eenmaal-andermaal.be werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars, wat concreet inhoudt dat de verkoper en kandidaat-koper na de bieding met elkaar in contact worden gebracht om de zaak verder af te handelen. 

Het notariaat noemde het initiatief ‘inmenging in het openbaar ambt’. Met andere woorden: concurrentie voor de openbare verkopen. De correctionele rechtbank dacht er echter anders over en sprak begin vorig jaar de organisatoren van Eenmaal-andermaal.be vrij. De rechter volgde de argumenten van de verdediging dat de website geen echte openbare verkopen inhoudt, aangezien de biedingen niet bindend zijn en er geen sprake is van een ‘openbare toewijzing’ (wat naast de openbare tekoopstelling en de openbare mededinging als een essentieel kenmerk van de openbare verkoop wordt gezien). 

Nu wordt de uitspraak dus ook bevestigd door het Hof van Beroep. De Nationale Kamer van Notarissen liet wel al weten in Cassatie te gaan.

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons