4 april 2012Het organiseren van een online bieding op onroerende goederen is niet noodzakelijk een openbare verkoop, iets dat enkel voorbehouden is aan de notarissen. Vastgoedmakelaars mogen dus online panden veilen. De uitspraak hierover van de correctionele rechtbank van Antwerpen werd begin deze maand nog eens bevestigd door het Hof van Beroep in Antwerpen. 

Aanleiding van de hele discussie over online veilen zijn de activiteiten van Eenmaal-andermaal.be. Via deze website kan iedereen die het wil een bod uitbrengen op onroerende goederen. Eenmaal-andermaal.be werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars, wat concreet inhoudt dat de verkoper en kandidaat-koper na de bieding met elkaar in contact worden gebracht om de zaak verder af te handelen. 

Het notariaat noemde het initiatief ‘inmenging in het openbaar ambt’. Met andere woorden: concurrentie voor de openbare verkopen. De correctionele rechtbank dacht er echter anders over en sprak begin vorig jaar de organisatoren van Eenmaal-andermaal.be vrij. De rechter volgde de argumenten van de verdediging dat de website geen echte openbare verkopen inhoudt, aangezien de biedingen niet bindend zijn en er geen sprake is van een ‘openbare toewijzing’ (wat naast de openbare tekoopstelling en de openbare mededinging als een essentieel kenmerk van de openbare verkoop wordt gezien). 

Nu wordt de uitspraak dus ook bevestigd door het Hof van Beroep. De Nationale Kamer van Notarissen liet wel al weten in Cassatie te gaan.

 


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag