Hoe vochtproblemen in huis vermijden

Vocht in huis is bijzonder onaangenaam: niet alleen is het slecht voor de gezondheid en de structuur van je woning, maar het vocht kan je huis ook muf doen ruiken en je behangpapier verkleuren. Logic-Immo geeft enkele tips om vocht in je woning te voorkomen.

Vochtproblemen ontstaan wanneer vocht in de muur wordt vastgehouden. Dit gebeurt wanneer vocht niet weg kan. Het vocht stapelt op en veroorzaakt schade aan je woning. Meestal is opstijgend vocht de boosdoener. Wie kan voorkomen dat vocht zich opstapelt kan vochtproblemen vermijden. 

Vochtproblemen voorkomen tijdens het bouwen
Zij die bouwen kunnen deze problemen voorkomen door goed na te denken over de samenstelling van hun muren. Je kan een vochtwerende structuur aanbrengen en muren van ventilatie voorzien. Ook bestaan er ademende isolatiesystemen en niet-dampdoorlatende barrières die ingebouwd kunnen worden om schade door vocht te voorkomen. 

Vochtproblemen vermijden in bestaande woning
Het belangrijkste om vochtproblemen te vermijden is ventileren. Zet het raam open of de ventilator aan na het douchen, laat de dampkap even aanstaan na het koken en verlucht dagelijkse slaap- en leefruimtes. Verlucht ook tijdens de koude wintermaanden en bij regenachtig weer! 

Hou daarnaast ook de luchtvochtigheid in de woning in balans. Deze luchtvochtigheid varieert samen met de weersomstandigheden en activiteiten in huis. Regel in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en de keuken de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger. Deze ontrekt lucht aan de ruimte en koelt deze, hierdoor wordt waterdamp opgevangen. 

Het is bovendien belangrijk dat je, vooral in vochtige ruimtes, de muren behandelt tegen vocht. Je kan muren beschermen tegen vochtproblemen met vochtwerend middel. (KS)

Bron:
Logic-Immo.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons