Hoe ver moeten bomen en planten van de scheiding staan?

In de tuin van je buren staan een aantal hoge bomen. Die staan vlak bij de scheidingslijn. Moet je dat zomaar aanvaarden? En kan je iets doen als de bomen hinder voor jou veroorzaken?

Er is een wettelijke minimumafstand

In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn. Deze regel geldt wel alleen als er geen tegenstrijdig gebruik is op de locatie waar je woont. In de praktijk komt zo’n afwijkende regeling niet al te vaak voor. Je kan op het vredegerecht informeren of er een tegenstrijdig gebruik geldt.

Voor fruitbomen geldt een bijzondere regeling. Zulke bomen mogen als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een afstand in acht wordt genomen. Niettemin is het aangewezen om ook voor zo’n bomen een voldoende afstand van de scheiding in acht te nemen.

De vraag of een boom hoog- of laagstammig is hangt af van de soort boom waarover het gaat. Er wordt daarbij gekeken naar de hoogte die de boom zal krijgen en de kroon- en wortelvorming. In de praktijk wordt het hoogstammig karakter vaak aanvaard van zodra het gaat om een boom van meer dan 3 meter hoog.

Voor levende hagen (zoals bv. een beukenhaag) moet eenzelfde afstand worden nageleefd als voor laagstammige bomen. Voor dode hagen (zoals bv. een haag die door droge takken wordt gevormd) wordt er geen wettelijke afstand opgelegd. Deze mogen zelfs op de scheidingslijn worden geplaatst.

Wat kan je doen?

Staat de boom te dicht bij de scheiding dan kan je vragen dat je buur hem uitdoet (rooit). Je kan dit eerst mondeling vragen. Gaat je buur daar niet op in, dan kan je hem een aangetekende brief sturen. Helpt ook dat niet, dan kan je een verzoeningsprocedure starten voor de vrederechter. Als ook dat geen resultaat heeft (er komt geen akkoord of je buur duikt niet op) dan kan je een echte procedure starten bij de vrederechter. Hiervoor doe je best een beroep op de diensten van een advocaat.

Staat de boom er al meer dan dertig jaar dan kan je buur zich eventueel beroepen op de verjaring. Hij kan op die basis het gelijk alsnog aan zijn kant krijgen, tenzij je kan aantonen dat je door de boom een overdreven burenhinder lijdt. Je buur zou zich ook eventueel kunnen beroepen op een akkoord met de vorige eigenaar. Er bestaat nu eenmaal zoiets als een erfdienstbaarheid die men het plantrecht noemt. Die verleent de eigenaar van het heersend erf het recht om beplantingen te hebben op een kortere afstand van het lijdend erf dan door het Veldwetboek wordt toegelaten.

Overdreven burenhinder

Staat een boom wel op de juiste afstand maar heb je daar als buur een overdreven hinder door (omdat je tuin onder de vruchten ligt, je zwembad constant onder de bladeren ligt of omdat alle zonlicht uit je tuin wordt weggehouden) dan kan je eveneens vragen dat je buur iets aan de hinder doet. Je kan dan een procedure starten bij de vrederechter op grond van overdreven burenhinder. Je kan dit zelfs doen als de boom er al meer dan 30 jaar staat. In die procedure kan je bv. vragen dat de boom in kwestie wordt gerooid. Het zou ook kunnen dat de rechter een andere maatregel neemt die volstaat opdat je geen hinder meer zou hebben (zoals bv. het snoeien van de boom in kwestie).

Wat met fruit en takken?

Fruit dat aan overhangende takken van de bomen van je buur hangt mag je er niet afplukken. Zodra het fruit op jouw grond valt is het wel voor jou. Je mag het afgevallen fruit trouwens niet terugwerpen over de haag of de bladeren die afvielen deponeren bij je buurman. 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons