Hoe installeer je je houten gevelbekleding?

Na de voor- en nadelen te hebben afgewogen, heb je besloten om in kader van je isolatiewerken voor een houten gevelbekleding te kiezen. De vraag rest nu: doe je de plaatsing zelf? En zoja, wat zijn de verschillende mogelijkheden?

1. Horizontaal
Horizontale installatie is de meest klassieke en gebruikelijke. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan deze methode omdat deze het gemakkelijkst te implementeren is. Maar ook omdat het je in staat stelt om een gevel of een deel van de muur visueel uit te rekken. Dit kan helpen om uw huis er groter uit te laten zien.

2. Verticaal
Verticale plaatsing is minder gebruikelijk maar nog steeds interessant. De verticale installatie maakt een betere afvoer van regenwater mogelijk, waardoor je gevelbekleding langer meegaat dan een traditionele horizontale installatie. Het zal echter nodig zijn om de structuur aan te passen en voor grote hoogtes kan de verticale installatie lastiger zijn.

3. Schuin of motief
Je kan ook een schuine of zelfs onregelmatige installatie overwegen die het mogelijk maakt om patronen te creëren. Het spreekt voor zich dat het installatie- en snijproces dan veel complexer wordt. Om nog maar te zwijgen van de structuur. Een te “originele” installatie kan ook een belemmering vormen voor het verkrijgen van uw stedenbouwkundige vergunning…

4. Uiterlijk verder bepalen
Tot slot, het algemene uiterlijk van je toekomstige bekleding zal niet alleen afhangen van de richting waarin de latten zijn gezet. Een gevelbekleding kleine lege ruimtes tussen de latten laat, oogt anders dan eentje waarvan de latten bijvoorbeeld licht overlappen. Aan jou de keuze!

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons