Hoe evolueert de hypotheekrente?


Hypotheek betekent letterlijk “onderpand”, een hypotheek wordt dan ook alleen afgegeven als er een redelijk onderpand is zoals vastgoed. In het Engels is de betekenis morbide, daar spreekt men van “mortgage”, mort komt uit het Frans (dood) en gage houdt in een belofte.

Volgens sommigen komt deze benaming voort uit het feit dat verstrekkers van een hypotheek twijfelden of de hypotheeknemer ooit deze grote lening af kon betalen. Kon hij de hypotheek niet betalen werd het land of ander vastgoed van hem afgenomen en de klant door de hypotheekverstrekker als “dood” gezien.
De looptijd van een hypotheek is vrijwel altijd 30 jaar. De rente kun je vastzetten voor de volledige 30 jaar of minder. Verder kun je kiezen voor een variabele rente. Hoe langer de rentevaste periode hoe hoger doorgaans de rente is maar daar staat dan wel tegenover dat je meer zekerheid hebt dat de rente niet onverwachts stijgt.
 
Hypotheekrente laagste niveau sinds 1979
In 1981 was het niveau van hypotheekrente ongeveer 13%. Nu moet je rekenen op een percentage tussen 3,5% en 5%. Hoewel de ontwikkeling van de hoogte van de hypotheekrente een grillig verloop heeft is er gemiddeld genomen sinds 1979 sprake van een daling van de rente met daartussen enkele flinke pieken en diepe dalen.
 
Hypotheekrente afhankelijk van Europese Centrale Bank (ECB – Euribor)
De ECB bepaald in Europa de rentetarieven. Als banken goedkoop geld kunnen lenen van de ECB dan kunnen deze banken dit geld weer goedkoop doorlenen aan consumenten zodat zij hier vastgoed van kunnen kopen. De ECB heeft namelijk de macht om geld te laten drukken. Het risico van geld maken is dat de waarde van dat geld flink kan dalen als er te veel geld in het systeem komt.
De hypotheekrente is ook afhankelijk van de stabiliteit van de prijzen van vastgoed. Als deze prijzen dalen dan stijgt het aantal mensen wat de hypotheek niet kan betalen. Als dit gebeurt moet de bank deze kosten opvangen door de rentes voor anderen (die wel betalen) te verhogen.
 
Wat gebeurt er met de hypotheekrente in de toekomst?
Zoals in de vorige paragrafen beschreven hangt dat samen met veel factoren die moeilijk zijn te voorspellen.
Het lijkt echter wel waarschijnlijk dat de hypotheekrente toch weer zal gaan stijgen.
Het historisch lage rentetarief wijst daarop en het feit dat de huizenprijzen en economie onder druk staan is ook al niet goed voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.
In 2013 en 2014 wordt dus een verhoging van de hypotheekrente verwacht. Overheden hebben ook al aangegeven dat het maximale hypotheekbedrag omlaag moet omdat er anders teveel wordt geleend en een land te veel schulden maakt.
 
Tussen 2008 en 2012 zijn de huizenprijzen in de Benelux al met zo’n 10% gecorrigeerd.  Naar verwachting heeft de stijging van de hypotheekrente een versnellend effect op deze ontwikkeling. Als u nu op het punt staat een hypotheek af te sluiten zult u er dus goed aan doen om te kijken of u aanspraak kunt maken op een garantiefonds, ervoor te zorgen dat u niet teveel leent en zo lang mogelijk het rentetarief vast laat leggen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag