Hoe een goede aannemer kiezen?

Met een aannemer in zee gaan is altijd een beetje een spannend avontuur. Je moet immers je vertrouwen aan een onbekende partij schenken. Wanneer je de aannemer vooraf grondig screent, kun je het risico op problemen sterk verminderen of zelfs vermijden.

Tip 1: Neem uw tijd
Neem uw tijd om een aannemer te zoeken. Bekijk de website van de aannemer, vraag naar voorbeelden van recent werk of vraag aan bestaande klanten naar het resultaat en de service van de betrokken aannemer. Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed. Als je met een architect werkt, zal hij je zeker kunnen adviseren.

Tip 2: Controleer uw aannemer
Je kunt een aantal dingen zelf controleren. Ga na of hij geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de website van de FOD Economie. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doe je via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd. Een goede aannemer wordt op technisch vlak ondersteund door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).

Tip 3: Vraag een offerte
Een goede vakman zal je altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kun je een onderbouwde keuze maken. Een offerte is gratis. Neem uw tijd om de offerte te bestuderen en beslis zeker niet overhaast.

Tip 4: Kies voor kwaliteit
Neem dus ook andere criteria in beschouwing dan alleen maar de prijs. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Kies ook niet alleen in functie van de termijn waarbinnen de aannemer uw werken kan uitvoeren. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

Tip 5: Vermijd grote voorschotten
Voorschotten zijn zeer courant bij bouwprojecten. Vaak moet een aannemer ook op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30% bij aanvang van de werken is dus zeker normaal. Overdreven voorschotten moet je echter vermijden. Bij grotere projecten betaal je best naargelang de werken vorderen. 

Tip 6: Vermijd cash
Als je cash gebruikt, zorg er dan voor dat je een bewijs van betaling hebt. Vermijd echter grote bedragen. Cash geld gebruiken om in het zwart werken te laten uitvoeren, is illegaal. Maar weet ook dat je dan een groot risico neemt. Je hebt bijvoorbeeld geen verhaal bij gebreken en geen rechten bij geschillen.

Tip 7: Vraag een factuur
Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Een factuur bezorgt je een overzicht van de verrichte werken.

Tip 8: Informeer je over de wet-Breyne
Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de wet- Breyne valt. Deze wet beschermt je als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. De Confederatie Bouw biedt een typecontract aan dat de belangen van de consument verdedigt. 

Tip 9: Wees kritisch ten opzichte van labels
Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas is de kwaliteit van de labels zelf ook sterk divers. Een voorbeeld van een betrouwbaar label is Construction Quality.

Tip 10: Zoek bij conflict naar een oplossing
Een rechtszaak wil je echt te allen prijze vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Je kunt terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of je kunt uw aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk advies.

Nuttige links
ikzoekeenvakman.be
wtcb.be economie.fgov.be/nl/consument/bouw/aannemerzoeken/ economie.fgov.be/nl/ondernemingen/bce
economie.fgov.be/nl/consument/bouw/wet
breyne bouwverzoening.be constructionquality.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons