Hoe een brandstof kiezen voor de haard?

Ga je deze winter op zoek naar een kachel of haard? Dan is de selectie van de brandstof een van de eerste keuzes die je dient te maken. Kachelspecialist Saey zet de mogelijke alternatieven op een rij.

De eerste vraag die je je moet stellen, is waarvoor je het toestel wilt gebruiken. Is het vooral voor de gezelligheid? Dan kies je best voor een kachel of haard op hout. Ook sommige gashaarden bieden volop sfeer met hun grote gele vlammen. Wil je toch liever een toestel waarmee je dagelijks je volledige woonruimte kunt verwarmen? Opteer dan eerder voor een kachel of haard op pellets of kolen. Ook gasconvectoren, zonder zichtbare vlam, zorgen eerder voor een functionele verwarming. Van elke brandstof zetten we de plus- en minpunten hieronder nog even op een rij.

Hout
Verwarmen met hout is je garantie op het meest gezellige vlammenspel. Je geniet ook van die typische geur en het knetterend geluid van brandende houtblokken. Een houtkachel- of haard zorgt natuurlijk ook voor een grote warmteafgifte. Minpunten waarmee je rekening moet houden is dat je opslagruimte nodig hebt om een voorraad houtblokken op te slaan en dat hout stof met zich kan meebrengen.

Kolen
Het grote voordeel van kolenkachels is dat ze lange tijd autonoom kunnen werken, omdat kolen erg langzaam verbranden. Daardoor kun je het toestel ’s nachts op een minimum laten verder branden. Zo wordt je verwarming niet onderbroken en kun je ’s morgens weer meteen volop verwarmen. Nadeel is dat het stoken met kolen belastend is voor het milieu, en dat het stof in je woning kan brengen.

Pellets
Verwarmen met pellets is uitermate milieuvriendelijk: je stookt CO2-neutraal en pellets geven veel minder uitstoot dan alle andere brandstoffen. Bijkomend voordeel is dat het een economische manier van verwarmen is: je kunt tot 50% besparen op je stookkosten. Pelletkachels zijn ook programmeerbaar, waardoor ze erg gemakkelijk te bedienen zijn. Minpunt om rekening mee te houden: pellets zorgen voor haastige vlammen die minder gezellig zijn. Nog meer dan bij andere verwarmingstoestellen is een regelmatig onderhoud bij een pelletkachel uitermate belangrijk om goed te blijven functioneren (wekelijks stofzuigen, jaarlijks onderhoud door een erkend installateur).

Gas
Wil je verwarmen op gas? Dan opteer je best voor een gaskachel of -convector. Nadeel is dat deze toestellen een blauwe of zelfs onzichtbare vlam hebben, wat weinig gezelligheid biedt. Gashaarden met een gele vlam brengen wel volop sfeer, maar hebben dan weer geen efficiënte verbranding. Gas is als brandstof wel erg gebruiksvriendelijk: het is altijd beschikbaar, je hebt geen opslagruimte nodig en je toestel vraagt ook weinig onderhoud. Daartegenover staat dat gas geen hernieuwbare energiebron is, wat negatief is voor het milieu.

Bron:
Saey

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons