Hoe denken we over de woning van morgen?

Hoe ziet de woning van morgen eruit? Ik ga Bouwen & Renoveren vroeg het aan zowel consumenten als architecten. Uit de enquête van het magazine blijkt dat de twee groepen niet altijd dezelfde visie hebben over de woning van de toekomst. Toch beseft iedereen dat renoveren, duurzaamheid, energiezuinig en besparen de sleutelwoorden van de komende 10 jaar gaan zijn.

Volgens architecten zullen duurzaamheid, herbestemming van bestaande gebouwen, renovaties, verstedelijking en de economische onzekerheid de bouwsector sterk beïnvloeden. 80% van de Belgische architecten is van mening dat houtskeletbouw nog flink zal toenemen en 52% ziet ook prefab zich verder ontwikkelen. Ze geven ook aan dat duurzaam gebouwde woningen (93%) de komende 10 jaar steeds couranter zullen worden, gevolgd door renovaties (89%), serviceflats (76%) en kangoeroewoningen (73%).

Energiefactuur als stimulator van duurzaam bouwen
Als prioritaire criteria voor de aankoop of de bouw van een woning in het komende decennium citeren architecten in de eerste plaats het energieverbruik (35%), de duurzaamheid (21%) en de ligging (14%). Die rangschikking stemt helemaal niet overeen met de huidige prioriteiten van kandidaat-eigenaars. Energieverbruik kreeg amper 5% van de stemmen. Veel belangrijker vinden zij de ligging van het pand (34%), gevolgd door de kostprijs (25%) en de kwaliteit van de woning (13%). 55% van de bouwers informeert volgens architecten tegenwoordig wel zelf naar energiezuinig (ver)bouwen.

Volgens hoofdredacteur Eric Cloes is het niet onlogisch dat mensen momenteel amper rekening houden met het energieverbruik van een woning. “De schuld ligt bij de overheid. Deze voerde het energieprestatiecertificaat in, maar momenteel is dat enkel een verloren document zonder nuttige info. Het geeft de consument geen informatie over de extra kosten die bij een bepaalde score hoort. Mensen weten dus niet waaraan ze toe zijn.”

Problemen bij stedenbouwkundige voorschriften
Over de belangrijkste problemen waaraan het hoofd moet worden geboden, lopen de meningen uiteen. Onder de architecten citeert 84% de prijs van de bouwgrond en 38% het nijpende tekort aan geschikte terreinen. Voor particulieren lijken die problemen met respectievelijk 29% en 18% een stuk minder aan de orde. Dat aanzienlijke verschil is des te opmerkelijker omdat precies die problematiek in principe meer een bekommernis van particulieren dan van architecten zou moeten zijn.

Particulieren maken zich dan weer duidelijk zorgen over het gebrek aan continuïteit in de uitvoering van de werken door verschillende vakmensen (36%). De complexiteit van stedenbouwkundige voorschriften – die in beide groepen de top 5 haalt – irriteert architecten (50%) méér dan particulieren (20%).

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen
68% van de architecten bevestigt dat (ver)bouwers méér aan de leefomstandigheden op hun oude dag denken dan tien jaar geleden. In dat verband zijn de drie belangrijkste criteria: flexibele interieurinrichting (79%), toegankelijkheid van en naar buiten (47%) en de inrichting van multifunctionele ruimtes (36%). Mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen, zijn voor meer dan 80% van de respondenten het best aangewezen op begeleid wonen en serviceflats. Deze woonvorm koppelt maximale zelfstandigheid aan de mogelijkheid om hulp te vragen. 

De enquête over wonen in de toekomst kwam er naar aanleiding van de 40ste verjaardag van Ik ga Bouwen & Renoveren. 7456 consumenten en 427 architecten over heel België namen in mei en juni van dit jaar eraan deel.

Bron:
https://www.habitos.be/nl/kopen-huren/hoe-denken-we-over-de-woning-van-morgen-8282

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons