Hoe betaalbaar is een passiefhuis?

Een woning met een aangenaam binnenklimaat, die toch amper energie verbruikt. Het is de droom van iedereen die bouwt of verbouwt, zeker in tijden van stijgende energieprijzen. Maar is het ook haalbaar voor elk budget? Hoeveel betaal je vandaag voor een passiefhuis?

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal zijn. Deze ‘BEN-woningen’ verbruiken gevoelig minder energie voor koeling, ventilatie en verwarming. De energie die ze verbruiken, komt dan nog eens van milieuvriendelijke bronnen zoals zonnepanelen. Een passiefhuis gaat nog een stapje verder. Deze woningen zijn zo gebouwd dat ze het hele jaar door op aangename kamertemperatuur blijven, zonder gebruik te maken van klassieke verwarming en koeling.

Concreet: een huis is officieel een passiefhuis als het jaarlijks niet meer dan 15kWh per m2 verbruikt om te koelen en te verwarmen. Luchtdichtheid is hierbij essentieel. Daarom mag het luchtverlies in een passiefhuis nooit groter zijn dan 60 procent van het volume van de woning per uur (bij n50 niet groter dan 0,6/uur).

Methodes en materialen
Om te komen tot zo’n ‘nulenergiewoning’, zijn bepaalde bouwtechnieken en materialen onontbeerlijk. Zo maakt een slim ontworpen passiefhuis zoveel mogelijk gebruik van de zon als warmtebron. Dit vertaalt zich in veel ramen, georiënteerd op de zonnigste kant.

Maar de gewonnen warmte moet vervolgens natuurlijk binnen blijven. Doorgedreven isolatie en driedubbele beglazing zijn daarom essentieel. Daarnaast worden passiefhuizen gekenmerkt door een goede luchtdichtheid. De constructie is zo ontworpen dat tocht geen kans maakt. Ventilatie gebeurt gecontroleerd: zowel de zuivere lucht als de vervuilde lucht worden mechanisch toe-en afgevoerd (balansventilatie), steeds met warmterecuperatie.

Voor het verwarmingssysteem heb je als bouwheer de keuze- het gaat er vooral om dat je weinig tot niets verbruikt- al kiezen de meesten voor een groene energiebron zoals zonnepanelen of warmtepomp.

Wat moet dat kosten?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoeveel méér betaal je voor bovenvermelde technieken en materialen? De exacte prijs van een passiefhuis hangt af van de grootte, het aantal vierkante meters woonoppervlakte en de complexiteit van het ontwerp. Tot vijf jaar geleden gingen specialisten uit van een meerprijs van 20 procent ten opzichte van een traditionele woning. ‘Maar ondertussen is de bouwstandaard een pak strenger en in 2021 wordt die met de verplichte invoering van de BEN-woning nog verscherpt’, klinkt het bij Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. ‘Bijgevolg is het verschil ondertussen kleiner.’

Specifieke cijfers of terugverdientijden kan het Kennisplatform niet geven. ‘Je kan over terugverdientijden spreken voor heel specifieke technieken, maar dat verschilt van huis tot huis.’ Wel benadrukken ze dat een passiefhuis meer is dan een financiële investering. ‘Als je wil investeren om geld te verdienen, zijn er alternatieven. De terugverdientijd van een passiefhuis is relatief lang. Maar het is vooral een investering in comfort. Pas wanneer je er woont, merk je hoe groot het verschil is met een klassieke woning. Het voelt binnen altijd gezellig warm aan.’

Een passiefhuis zonder meerprijs
Hoewel niemand een duidelijk prijs wil plakken op een passiefhuis, zijn de specialisten het over een ding eens: het kan betaalbaar. Volgens sommigen kan je, mits een doordachte aanpak, zelfs een passiefhuis bouwen aan dezelfde prijs van een klassieke woning. ‘In het Gentse nieuwbouwproject Tondelier zijn de lowbudgetwoningen passief en de appartementen aan volle prijs BEN, dat zegt genoeg’, aldus het Kennisplatform.

De meest voor de hand liggende budgettip: zelf de handen uit de mouwen steken. Maar er zijn ook andere en zelfs betere manieren om geld te besparen. Compact bouwen bijvoorbeeld. Kostprijzen zijn gerelateerd aan de oppervlakte. Kies daarom voor een klein, maar open plan. Minder ‘bouwschil’ voor hetzelfde volume kan een groot effect hebben op de prijs én het komt de luchtdichtheid ten goede.

Verder is het een kwestie van gezond verstand. Kies voor een functionele badkamer en keuken in de plaats van een luxe-uitvoering in marmer. Werk met betaalbare materialen zoals OSB en denk goed na over de maatvoering van de ramen. Het driedubbele glas slorpt een groot deel van het budget op. Wanneer je kiest voor identieke ramen in de plaats van verschillende vormen, kan je de kosten gevoelig drukken.

Mensen die ecologisch bouwen, kunnen ten slotte ook rekenen op een duwtje in de rug van de overheid. Hoewel er voor passiefhuizen geen specifieke steunmaatregelen meer bestaan, zijn er nog een heel pak subsidies voor bouwheren die verder gaan de bouwstandaard. Met een passiefhuis kom je daar zonder veel problemen voor in aanmerking.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons