Hierop moet je letten bij het afsluiten van een woonlening

Werk je niet in de nesten

In het compromis laat je maar beter een clausule opnemen met een opschortende voorwaarde, als je geen woonlening krijgt. Op die manier riskeer je niet dat de koop moet worden ontbonden en je een schadevergoeding moet betalen. Deze kan tot 20% oplopen van de verkoopprijs.

Speur naar het beste tarief

Goed onderhandelen kan je heel wat geld opleveren. Ga niet te snel akkoord met wat je bankier je voorstelt en vergelijk de tarieven van verschillende banken. Vaak kunnen bankdirecteuren commerciële toegiften doen, waardoor de tarieven een stuk lager kunnen dan de geafficheerde tarieven.

Is het Vlaams Woningfonds een optie?

Is je belastbaar inkomen laag en de waarde van je woning niet te hoog, dan kom je misschien in aanmerking voor een lening bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Informeer zeker eens bij deze instanties of je in aanmerking komt. Je leent dan aan 2% op een termijn van 20 jaar.

Houd rekening met de leningskosten

Vergeet de dossierkosten niet mee te tellen bij je lening, die kunnen al snel oplopen tot 500 euro. Uiteraard zijn er ook de notariskosten. De omvang van het bedrag kun je berekenen op de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen. Reken toch maar op een pittig bedrag.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is vaak verplicht. Die houdt in dat een verzekeraar hun deel van de lening afbetaalt bij vroegtijdig overlijden. Als koppel kun je dit verdelen over de partners. Durf ook het tarief van de schuldsaldoverzekering in vraag te stellen, vaak verdient de bank hier een aardige cent op.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons