Hierop bespaar je best NIET tijdens het bouwen

Een huis bouwen kost geld. Het is dan ook begrijpelijk dat je de kosten wilt drukken waar mogelijk. Toch zijn er enkele dingen waar je beter niet op bespaart tijdens de bouw. Wij vertellen je waarop en waarom.

1. Architect

Op een architect bespaar je maar beter niet. Je wilt een goede architect, niet persé de goedkoopste. Vergelijken is de boodschap. 

Sommige architecten rekenen 7% van het bouwbudget, andere vragen meer of minder of hanteren zelfs een vaste prijs per vierkante meter. De prijs is dus zeker van belang, maar laat dat niet de belangrijkste factor zijn. De werkervaring en reputatie van de architect komen op de eerste plaats. 

2. Oppervlakte

Hoe minder vierkante meter je woning meet, hoe goedkoper het wordt om te bouwen. Toch bespaar je best niet op oppervlakte. Hou goed voor ogen hoe groot je je huis origineel gepland hebt en waarom je die ruimte nodig achtte. 

Als je later spijt hebt van je beslissing om te besparen op oppervlakte, kost het namelijk veel meer om aan te bouwen of een veranda te zetten. 

3. Nieuwe technieken

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe technieken voor verwarming en ventilatie ontwikkeld en deze hebben natuurlijk een prijskaartje. Toch is het niet verstandig om hierop te besparen, vooral met het oog op de toekomst. 

De kostprijs van bijvoorbeeld een ventilatiesysteem kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar wees ook vooruitziend: de juiste investeringen kunnen je op de lange termijn veel uitsparen. 

4. Vakmannen

Het gezegde “wat je zelf doet, doe je beter” geldt niet in elke situatie. Vele mensen willen kosten drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit is op zich oké, maar weet goed wanneer je iets aan een vakman moet overlaten. 

Werkuren van professionals kunnen hoog oplopen. Toch speel je best op veilig en neem je niet het risico dat de werken niet goed uitgevoerd worden. Zo bespaar je jezelf een hoop extra kosten en miserie achteraf. 

5. Toekomstgericht

Bespaar tijdens de ruwbouwfase van je woning niet op nodige voorzieningen die je later eventueel nodig kunt hebben voor bepaalde installaties. Misschien passen deze installaties nu nog niet binnen je budget, maar dan heb je alvast de nodige voorzieningen voor later. 

Voorzie ook de nodige ruimte voor deze toepassingen. Denk maar aan een warmtepomp, zwembad, traplift, domotica, enz. 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons