Het ABC van het EPC

Wil je een huis, appartement, studio of welke wooneenheid dan ook verkopen of verhuren? Dan heb je weleens kennisgemaakt met het energieprestatiecertificaat, oftewel het EPC. Dit document geeft aan hoe energiezuinig de aangeboden woning precies is en moet daarbij verplicht vermeld worden in advertenties om de geïnteresseerden de nodige informatie te verschaffen.

Wat is een EPC?
Allemaal goed en wel, zo’n document, maar wat houdt dat precies in? Wel, algemeen aangenomen is dat een energiescore die berekend wordt op basis van het energieverbruik ten opzichte van de woonoppervlakte. Hoe beter de score, hoe minder energie de woning verbruikt en hoe interessanter het is voor de geïnteresseerden. Maar je mag uiteraard niet alle scores over dezelfde kam scheren. Zo speelt het soort woning een prominente rol. Een vrijstaande woning heeft vaker een hogere EPC-score dan een rijwoning omdat er bij een vrijstaande woning via de gevels een groter energieverlies is. Ook de leeftijd van de woning is van belang, omdat het bouwjaar een indicator is om de kwaliteit van de gebruikte isolatie te bepalen.

Waarom is een EPC nodig?
Het is handig dat geïnteresseerde kopers of huurders zicht hebben op het energieverbruik van hun mogelijke nieuwe woning, maar is zo’n document verplicht? Ja, absoluut. Van zodra je een wooneenheid zoals een huis, appartement of bijvoorbeeld studio wenst te verkopen of te verhuren, moet je het energieprestatiecertificaat verplicht en op voorhand opmaken. Doe je dat niet en verkoop of verhuur je de woning zonder een geldig EPC, dan riskeer je een boete tussen de 500 en 5.000 euro.

EPC in België; overal hetzelfde?
Nu we weten dat een EPC verplicht is, is het belangrijk om te kijken of er verschillen zijn tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Op zich komen ze in de verschillende Belgische regio’s allemaal op het hetzelfde neer, maar België zou België niet zijn als de uitwerking van het EPC toch niet overal zou verschillen.

EPC in Vlaanderen
Daar komt het een beetje op neer met wat we hierboven stelden. In Vlaanderen wordt er nog onderscheid gemaakt tussen twee periodes. Is de bouwaanvraag van de woning ingediend vóór 2006, dan moet je eerst een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Daar staat het verbruik ten opzichte van de woonoppervlakte vermeld in kWh/m². Hoe lager daar je energiescore is, hoe energiezuiniger de woning. Bij bouwaanvragen na 2006 moet je dan weer voldoen aan de EPB-regelgeving. Voor bouwaanvragen vanaf 2006 moet uw woning aan de EPB-regelgeving voldoen. EPB staat voor ‘Energieprestaties en Binnenklimaat’ en zijn de energienormen voor nieuwbouw en renovatie. Dit wordt vermeldt als E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Ook hier geldt: hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.

EPC in Brussel
Waar we in Vlaanderen meten met het E-peil of het EPC uitgedrukt in kWh/m², gebruiken ze in Brussel een andere manier om de energiezuinigheid van een woning aan te tonen. Daar wordt de energieprestatie van bijvoorbeeld een huis of appartement uitgedrukt in letters, waar A heel zuinig is en G absoluut niet het geval. De energieprestatie wordt opgesteld op basis van bepaalde kenmerken van de woning, zoals de isolatie, de verwarmingsketel, het ventilatiesysteem en zoveel meer. Deze info wordt door de certificateur vermeld, in een programma neergepend en via verschillende berekeningen komen ze uit bij een score.

PEB in Wallonië
Geen EPC, maar PEB, wat in het Frans la Performance Energétique des Bâtiments. Daar komt het qua werking ook uiteraard op hetzelfde neer, maar daarin wordt nog een stuk dieper uitgesplitst dan in Vlaanderen. Waar ze bij ons een onderscheid maken tussen voor en na 2006, is dat bij onze Waalse vrienden bijna jaarlijks veranderd. Heb je dus een woning die je wil verhuren of verkopen op Waals grondgebied? Ga dan na wanneer de bouwaanvraag gebeurde en klik voor jouw specifieke vereisten op deze link.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan!

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?
Lees meer

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons