Tijd om te verkopen: vraag naar vastgoed stijgt!

Na een rustigere periode te hebben gehad in de lockdown, is de vastgoedmarkt weer steevast in opmars. De eerste verkoopcijfers kleuren groen, het vertrouwen in de vastgoedmarkt is weer helemaal terug. Wat betekent dit voor verkopers?

Meer bezoeken

Maart en vooral april en mei waren niet de beste maanden voor de vastgoedsector. Door de coronamaatregelen mochten geen huisbezoeken plaatsvinden, waardoor de markt nagenoeg stilviel. 
 
Sinds midden mei, toen de lockdown werd opgeheven, werden bezoeken opnieuw toegestaan. Dit vertaalde zich vrijwel onmiddellijk in meer vastgoedtransacties. Er werden meer georganiseerde bezoeken aan panden die te koop staan vastgesteld. Ook het aantal bezoekers aan immosites kende een sterke toename. 
 
Oximo stelt zelfs een stijging vast van 39% op de website. Kandidaat-kopers zijn bovendien actief op zoek om een goede zaak te doen. Zo blijven ze gemiddeld 20% langer op de pagina’s en bezoeken ze er ook meer dan voorheen. Dit terwijl de vastgoedprijzen constant zijn gebleven sinds de uitbraak van COVID-19. 
 

Prijzen blijven stabiel

Corona heeft amper invloed gehad op de vastgoedprijzen. De prijzen van huizen en appartementen zaten immers het voorbije half jaar al in opmars, met respectievelijk 2,8% meer voor huizen dan de gemiddelde prijs in 2019 en 5,8% voor appartementen (dankzij de forse stijging in nieuwbouwappartementen).

Dit valt te verklaren door de zeer lage rente, waardoor kandidaat-kopers meer kunnen lenen. Daarnaast stutten investeerders de markt. Ze deden niet mee aan de rush op vastgoed eind 2019 om te kunnen genieten van de woonbonus vooraleer deze geschrapt werd. Het schrappen van dit fiscaal voordeel, bleek dus amper impact te hebben. 

Verkoop overtreft verhuur in aantal zoekertjes

In mei verdrievoudigde het aantal zoekertjes voor de verkoop van woningen en appartementen ten opzichte van de maand april. Bovendien lag het aantal zoekertjes voor de verkoop van appartementen op het einde van de lockdown hoger dan bij het begin ervan.
 
Dit staat in groot contrast met de verhuurmarkt, waar een omgekeerde tendens genoteerd werd: op het einde van de lockdown werden minder huizen en appartementen te huur aangeboden dan bij het begin.  
 

Aantal schattingen verdubbeld

Verschillende vastgoedmakelaars stelden ook vast dat, tijdens de lockdown, veel mensen de opportuniteit namen om hun vastgoed te laten schatten. Vooral wie reeds concrete vastgoedplannen had, zette de verkoop van hun pand mooi voort. Zo zag Oximo vooral ook het aantal registraties van panden verdubbelen. 
 

Kandidaat-kopers kijken positief naar de vastgoedmarkt

Door zich beter te informeren over hun opties en de waarde van de woning die ze willen kopen, hebben kandidaat-kopers een beter beeld over de markt. Hierdoor zijn ze doorgaans meer geneigd om hoger te bieden dan de vraagprijs. Zeker wanneer een woning of appartement echt in de smaak valt. 
 
Dit en het feit dat de prijzen vrijwel constant zijn gebleven, is een positief signaal voor de markt. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de rente snel zal stijgen. Kortom, heb je verkoopplannen, dan is het nu het moment. 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons