Heb je een bouwvergunning nodig voor fotovoltaïsche panelen?

Eerst het goede nieuws: in principe heb je geen bouwvergunning nodig. Weet echter dat de installatie aan bepaalde criteria moet voldoen:

  • De totale oppervlakte mag niet meer dan 10 m² per deel bedragen.
  • Alle panelen moeten rechthoekig van vorm zijn.
  • De installatie moet de geometrie van het gebouw respecteren.
  • Een overloop wordt niet getolereerd.
  • De constructie in kwestie moet in het dak worden ingebouwd of met beugels worden bevestigd. In het laatste geval mag de bovenbouw niet dikker zijn dan 0,30 meter.

Opgelet: geclassificeerde of beschermde gebouwen zijn onderworpen aan speciale voorschriften. Als er voorbereidende werkzaamheden nodig zijn om panelen te plaatsen, zal er waarschijnlijk een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn.

Onze raad? Vraag het voor de zekerheid aan bij je gemeentebestuur.

Bron
ImmovlanGerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons