Haarden in 5 tendensen

De kachel is terug van weggeweest in onze woningen. Zowel als gezellige sfeermaker en bijverwarming of als hoofdverwarming is ze in trek. We zetten enkele tendensen op het vlak van design, gebruik en technologie op een rijtje.

1. Pellets zijn op hun retour
De voorbije jaren waren de pelletkachels heer en meester op de markt, maar hun glorietijd lijkt voorbij te zijn. Hun hoge aankoopprijs en installatiekost leidt tot een lange terugverdientijd. Rodrique Libotte, van Espace Flammes verduidelijkt: “Wanneer de stookolieprijs hoog is, zoeken de mensen goedkopere brandstoffen zoals de pellets. Maar nu de prijs voor petroleum momenteel laag is, neemt de interesse voor de pelletkachels af. Eenvoudigweg omdat ze financieel gezien niet meer interessant zijn.”De actualiteit van de afgelopen maanden speelt ook in het nadeel van de pelletkachels. “Sinds de aankondiging van de mogelijke stroomonderbrekingen in de winter, hebben verschillende klanten hun bestelling voor een pelletkachel geannuleerd en kozen ze voor een houtkachel of kolenkachel. Die werken immers zonder elektriciteit.

2. Maximaal rendement
Enkele jaren geleden haalden kachels een gemiddeld rendement van 40 à 50%. Inmiddels leggen de Europese normen een minimaal rendement van 78% op. Heel wat kachels en haarden leggen nu al een rendement neer van meer dan 80%. De huidige kachels zijn ook zuiniger en ecologischer, maar die evolutie vertaalt zich ook in de aankoopprijs.

Het rendement wordt ook bevorderd door het gebruik van vermiculiet in plaats van gietijzer of vuurvaste stenen voor de verbrandingskamer van de haarden. Het materiaal heeft als voordeel dat het goed isoleert, gemakkelijk te plaatsen en vervangen is en heel hittebestending is.

3. Ronde vormen
Alhoewel pelletkachels vaak vierkant of rechthoekig van vorm zijn omwille van hun reservoir, is er een sterke trend naar ronde of gewelfde vormen. De kopers verkiezen ook vrijstaande haarden boven ingebouwde modellen. Die laatste waren verschillende jaren heel succesvol, omdat ze plaatsbesparend waren in het interieur. Maar nu verliezen ze terrein omwille van het geluid dat de vaak verplichte ventilator produceert.

4. Sobere kleuren
De voorbije jaren waren bordeaux en crème de meest populaire kleuren voor de haarden. Nu constateert Rodrigue Libotte een terugkeer van de donkere kleuren zoals antraciet, zwart of chocolade. “Nog belangrijker vinden klanten het om een grote beglaasde oppervlakte te hebben om een maximale warmtestraling en uitzicht op het vuur te hebben. We zien ook almaar vaker beglaasde zijkanten om de haarden een blingbling look te geven.”

5. Volgens het levensritme
De keuze voor een haard wordt niet alleen gedicteerd door financiële overwegingen, maar ook door de levenswijze van de woningeigenaar. “Iemand die overdag uit werken is, kiest vaak voor een programmeerbaar pelletmodel of men gebruikt de kachel als bijverwarming,” verduidelijkt Rodrigue Libotte. “Iemand die overdag thuis is, kan een hout- of kolenkachel kiezen en die regelmatig bijstoken. Die twee opties zijn wel minder ecologisch, maar bieden een aangename warmte en zijn zuinig in hun verbruik.” 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons