Groene kosten wegen op woningbouw

Met een paar honderdduizend zullen de Belgen ook dit jaar afzakken naar Batibouw, de grootste bouwbeurs van het land. De interesse in bouwen en verbouwen blijft groot. Maar de extra uitgaven bij energie-efficiënter bouwen, schrikken af. De lage rente maakt dat niet altijd goed.

De Belg moet niet meer overtuigd worden van het belang van duurzamer wonen. Driekwart van de kandidaat-bouwers en -verbouwers vindt de steeds strengere energienormen (EPB) nuttig. Dat blijkt uit een bevraging van 2.000 Belgen die concrete bouw- en verbouwplannen hebben voor de komende twee jaar door de Federatie van Algemene Bouwaannemers en de Woningbouwers. Op zich is dat positief nieuws. Door de sterk gedaalde olieprijzen is de afgelopen twee jaar de noodzaak om energiezuinig te bouwen aanzienlijk afgezwakt. Dat een hoogrendementsketel op stookolie voor velen vandaag op korte termijn de goedkoopste vorm van verwarming is, helpt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) niet bepaald om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

De strengere normen maken bouwen of verbouwen wel duurder (zie inzet). 61 procent van de kandidaat-bouwers stelt dat die extra factuur hen verplicht hun bouwplannen bij te sturen. Bij de kandidaat-verbouwers is dat maar 53 procent. Dat lagere cijfer hoeft niet te verbazen. Enerzijds viseerden de strengere normen tot nu toe vooral de nieuwbouw, in het bijzonder de bouw van huizen. Anderzijds kiezen heel wat mensen voor renovatie om budgettaire redenen. Renovatie is relatief betaalbaarder omdat de kosten kunnen worden gespreid over een langere periode. 57 procent van de mensen zouden het liefst een nieuw huis bouwen, maar 78 procent ziet zich verplicht om een bestaand huis te kopen, meldt woningbouwer Blavier.

Premies
De Belg verwacht van de overheid dat hij financieel wordt gesteund voor zijn inspanningen in duurzaamheid. Met de formules voor de bouw- en verbouwpremies heeft hij het, in elk van de drie regio’s, moeilijk. 67 procent van de kandidaat-bouwers zegt premies geheel of gedeeltelijk links te laten liggen omdat de voorwaarden hen te streng lijken, 59 procent omdat de procedures het te log zijn. Dat wordt nog versterkt door het feit dat 63 procent alleen instaat voor het opstellen van het dossier. Slechts een derde heeft al een goed beeld wat die premies voor het eigen project kunnen opleveren.

Een ander probleem is dat de verbouwende Belg een doe-het-zelver blijft. Bijna de helft van de Belgen voert complexere verbouwingswerken - zoals daken of muren isoleren, elektriciteit, water of verwarming installeren - zelf uit, blijkt uit cijfers van Reynaers Aluminium. Energie-efficiëntie wordt pas bereikt als de werken goed zijn uitgevoerd. Een op de drie bouwers moet na de start van de bouw extra investeren in energiebesparende toepassingen om het wettelijk verplicht E-peil te halen, benadrukt de isolatiespecialist Unilin. Niet toevallig is ‘Laat u van A tot Z omringen door specialisten’, een van de hoofdthema’s van Batibouw.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons