Gevelrenovatie: 5 fouten die je niet mag maken

Een gevelrenovatie staat voor de deur. Maar hoe pak je dit nu het beste aan en hoe omzeil je de valkuilen die bij het renoveren van je gevel komen kijken? Hier zijn 5 fouten om te vermijden…

Een gevel bepaalt niet enkel de uitstraling van je woning, het zorgt er ook voor dat vocht je woning niet kan binnendringen. Er zijn in elk geval heel wat mogelijkheden om je gevel onder handen te nemen.

1. Niet met een goede basis beginnen
Zorg eerst en vooral voor een goede ondergrond. Zonder een stofvrije, egale muur maak je het jezelf een heel stuk moeilijker. Een vlakke grondlaag zorgt voor een goede vertrekbasis en zo gaat je gevel heel wat langer mee. Onzorgvuldig werk wreekt zich heel snel. 

2. Op kwaliteit besparen
Een gevel renoveren is geen werkje wat je elke 5 jaar wil herhalen, dus kies gelijk voor vakwerk en bespaar niet op kwaliteit. Eventueel kan je het voegwerk nog wel zelf onder handen nemen, maar het effectieve renoveren laat je misschien beter aan een specialist over. 

3. De verkeerde techniek kiezen
Niet elke gevel heeft dezelfde behandeling nodig en een specialist zal dit dan ook grondig aanpakken. Afhankelijk van het materiaal van je gevel wordt de juiste aanpak gekozen. Een hogedrukreiniger is immers uit den boze bij beton en blauwe steen. In een mum van tijd spuit je de voegen weg en dat kan je maar beter voorkomen. Een echte specialist zal ook altijd voor ademende verf kiezen, want enkel op die manier kan vocht uit de woning ontsnappen. 

4. Geen gedetailleerde offertes opvragen
Laat je niet afschepen met een algemene offerte, maar vraag naar voldoende detail. Anders zou je wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. Contacteer een 3-tal aannemers en leg ze de eerste gedetailleerde offerte zonder prijzen voor. Enkel op deze manier kun je correct en objectief vergelijken. 

5. Niet goed nadenken over de gebruikte baksteen
De ene baksteen is de andere niet. Hoe moeilijker te reinigen, hoe hoger de prijs. Als je met een bestaande gevel zit kun je daar natuurlijk weinig aan veranderen, maar bij de nieuwe kun je er wel rekening mee houden. Laat je gevel in elk geval zo snel mogelijk waterdicht maken. Je verlengt de levensduur van je bakstenen en voorkomt verkleuring. Je wint dus twee keer! 

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons