Getransformeerde Reyerswijk klaar tegen 2023

De nieuwe Reyerssite als volwaardig stadsdeel moet klaar zijn in 2023. De plannen daarvoor hebben deze week van de gemeenteraad van Schaarbeek en van de raad van bestuur van de VRT groen licht gekregen.

Ook de RTBF en het Brussels Gewest zullen eerstdaags formeel het samenwerkingsakkoord bekrachtigen. Dat meldt de Groen-fractie van het Brussels parlement dinsdag in een persbericht.

De wijk van de Vlaamse en Franstalige openbare zenders moet binnen tien jaar volledig getransformeerd zijn, naar het voorbeeld van een moderne mediawijk als het BBC Media Centre in Londen. Er moet een gezond evenwicht komen in de zone van 425.000 vierkante meter, met iets meer dan de helft woningen, een derde media-activiteiten, een tiende handel en 5 procent openbare voorzieningen als kinderopvang en scholen.

In totaal zal 40 procent van de ruimte openbaar worden ingevuld. Het huidige park achter de VRT-gebouwen zal heringericht en opengesteld worden voor buurtbewoners. De huidige gebouwen van VRT en RTBF zullen, wanneer de nieuwbouw er staat, afgebroken worden en plaats maken voor extra groene ruimte. De E40 wordt omgevormd tot een 'parkway', met minder rijstroken en groene buffers die de snelweg naar een stedelijk niveau brengen.

De Brusselse parlementsleden kregen vorige donderdag een toelichting over het richtplan door het Agentschap Territoriale Ontwikkeling (ATO). De groenen tonen zich alvast tevreden over het feit dat de VRT in Brussel blijft en over de groene ruimte. 'Het mobiliteitsaspect moet wel nog grondig bestudeerd worden', zegt Brussels parlementslid Annemie Maes. 'Toch is er heel wat potentieel om de site beter te ontsluiten met het openbaar vervoer.'

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons