Gemiddelde woningprijzen in eurolanden blijven dalen

De woningprijzen in de eurozone zijn in het derde kwartaal van 2013 gemiddeld met 1,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 werden huizen in de eurolanden 0,6 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Hoewel er gemiddeld sprake is van een terugval van de woningprijzen, blijven er opmerkelijke verschillen tussen de eurolanden onderling.

Zo stegen de woningprijzen op jaarbasis het sterkst in Estland (+11 procent) en Luxemburg (+6,5 procent). Opmerkelijke dalingen waren er in Cyprus (-8 procent) en Spanje (-6,4 procent). In België lagen de woningprijzen - volgens de berekeningen van Eurostat - in het derde kwartaal 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Tegenover het voorgaande kwartaal was er een stijging met 1,7 procent. 

Buiten de eurozone lieten vooral de Britse en Zweedse woningmarkt een stevige groei optekenen. In Groot-Brittannië werden woningen in de periode van juli tot en met september 3,6 procent duurder, in Zweden klom de gemiddelde prijs met bijna 6 procent. In Kroatië zakte de gemiddelde prijs met bijna 17 procent. 

Hoewel de prijzenevolutie van Eurostat een aanwijzing kan zijn dat de eurozone uit een periode van recessie klautert, blijven de recente gegevens een weerspiegeling van de wereldwijde financiële crisis die in bepaalde landen voor een heuse vastgoedcrash heeft gezorgd. 

In Ierland bijvoorbeeld liggen de woningprijzen nog steeds 45 procent onder de piek van voor de crisis. Wat de volledige eurozone betreft, liggen de prijzen ongeveer 5 procent lager dan de piek in het tweede kwartaal van 2008. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons