Gemiddelde woningprijzen in eurolanden blijven dalen

De woningprijzen in de eurozone zijn in het derde kwartaal van 2013 gemiddeld met 1,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 werden huizen in de eurolanden 0,6 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Hoewel er gemiddeld sprake is van een terugval van de woningprijzen, blijven er opmerkelijke verschillen tussen de eurolanden onderling.

Zo stegen de woningprijzen op jaarbasis het sterkst in Estland (+11 procent) en Luxemburg (+6,5 procent). Opmerkelijke dalingen waren er in Cyprus (-8 procent) en Spanje (-6,4 procent). In België lagen de woningprijzen - volgens de berekeningen van Eurostat - in het derde kwartaal 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Tegenover het voorgaande kwartaal was er een stijging met 1,7 procent. 

Buiten de eurozone lieten vooral de Britse en Zweedse woningmarkt een stevige groei optekenen. In Groot-Brittannië werden woningen in de periode van juli tot en met september 3,6 procent duurder, in Zweden klom de gemiddelde prijs met bijna 6 procent. In Kroatië zakte de gemiddelde prijs met bijna 17 procent. 

Hoewel de prijzenevolutie van Eurostat een aanwijzing kan zijn dat de eurozone uit een periode van recessie klautert, blijven de recente gegevens een weerspiegeling van de wereldwijde financiële crisis die in bepaalde landen voor een heuse vastgoedcrash heeft gezorgd. 

In Ierland bijvoorbeeld liggen de woningprijzen nog steeds 45 procent onder de piek van voor de crisis. Wat de volledige eurozone betreft, liggen de prijzen ongeveer 5 procent lager dan de piek in het tweede kwartaal van 2008. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons