Gemiddelde huizenprijs op record van 243.344 euro

Zowel voor België, Vlaanderen als Wallonië stond de gemiddelde prijs van een woonhuis op het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die het aantal vastgoedtransacties en gemiddelde prijzen van verkocht vastgoed in België bijhoudt.

Woonhuizen
In het derde kwartaal werd voor een woonhuis gemiddeld 243.344 euro betaald. Dat is 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal. ‘Na een daling van de gemiddelde prijs van woonhuizen in het eerste trimester van dit jaar, noteren we stijgingen in het tweede en het derde trimester. We zien dezelfde trend in de drie regio’s’, zegt notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van notaris.be.

In Vlaanderen kostte een woonhuis gemiddeld 270.389 euro (+2,4%), in Brussel 441.865 EUR (+1,7%) en in Wallonië 184.155 EUR (+0,3%).

Appartementen
De appartementsprijzen bleven in vergelijking met het tweede kwartaal nagenoeg onveranderd, met een gemiddelde prijs van 218.294 euro.

‘Net als bij de woonhuizen, blijven de prijzen voor appartementen hoog. Gemiddeld ligt de prijs voor een appartement 15.000 tot 20.000 euro hoger dan in 2012’, zegt van Opstal.

Drukke zomer
In de zomermaanden is het traditioneel wat rustiger op de vastgoedmarkt, maar dit jaar hebben de notariskantoren een drukke zomer achter de rug. ‘Dit was het drukste derde trimester van de afgelopen tien jaar’, zegt van Opstal.

Het aantal vastgoedtransacties steeg in alle regio’s in vergelijking met het derde trimester van 2016: +5,7 procent in Brussel, +2,5 procent in Vlaanderen en +3,7 procent in Wallonië.

Steeds meer beleggers
Een andere opvallende vaststelling is dat ook dit trimester beleggers actiever zijn geworden op de vastgoedmarkt. Er wordt meer gekocht zonder een beroep te doen op een krediet.

Het aantal hypothecaire kredieten voor een aankoop daalde het afgelopen trimester met 4,1 procent, maar kende wel een lichte stijging van 1,8 procent in vergelijking met het derde trimester van 2016.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons